Eiken balk oplegging sterk genoeg?

RD1978

  • #1
De balklaag van mijn veranda heeft drie eiken balken (20x20cm) als dragende constructie.
Aan de ene kant liggen de balken op eiken palen van dezelfde dikte, aan de andere kant liggen die drie balken op een muur, daar moeten ze (van onder) ingezaagd worden waardoor er in de hoogte maar 9cm overblijft van wat er op de muur komt te liggen.
1635161357920.png


De overspanning voor deze eiken balken is 3m80. Hierop komt een balklaag met 75x200 vuren balken. Oppervlak van de veranda is 9,2 x 3,8m.

Nou is mijn vraag in hoeverre het inzagen van de eiken balken tot meer dan de helft de balk verzwakt? Of hoef ik me hier geen zorgen om te maken.


Uiteindelijk moet dit ongeveer zo uit komen zien:
1635161708301.png


Als het nodig is, zijn er oplossingen om de balk aan de kopse kant, bij de oplegging, ongezien te versterken?

Mvg
Ronald
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Inkepen aan de onderkant is vragen om problemen, je kan wachten op scheuren in het hout. Ook word je door de norm afgestraft als je het zo doet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het is ook precies de plek waar een stalen balk de helft van zijn kracht op een klein stukje metselwerk afdraagt. Daar kan je niet zomaar nog een (potentieel) grotere kracht bij optellen.

Dit moet je dus door een constructeur laten bepalen.
 

RD1978

  • #4
Dit is door een constructeur bepaald, alleen niet dat er maar 9cm van die balken overblijft bij de oplegging.

Die stalen balk draagt nu nog maar een paar rijen stenen, er zit geen etage meer boven:
1635228574127.png


Die eiken balken moeten op die hoogte liggen omdat binnen in de keuken een zelfde balk tegen plafond komt (voor de sier), op het oog moeten die door lopen naar buiten onder het veranda dak, op dezelfde hoogte dus. De aannemer wil nu die eiken balken inzagen tot er 9cm overblijft en ze daarmee op de goede hoogte komen te liggen.

Ik kan me ook voorstellen dat er iets te krijgen is om de krachten toch nog over de volledige hoogte van de eiken balk te verdelen, zonder dat dat in het zicht komt, zoiets bijvoorbeeld?
1635228795403.png



Of moet ik de eerste balk van de balklaag stevig in de muur verankeren en vandaar iets verzinnen om de volledige hoogte van de eiken balken te laten dragen bij de oplegging? En dat dan ook nog helemaal uit zicht.

1635228954910.png



Mvg
Ronald
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Stel de vraag gewoon even aan de constructeur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu