Eiken lamelparket renoveren/opknappen

Jiba

  • #1
Wij hebben een eiken lamel parket vloer van 12 jaar oud. De vloer is geimpregneerd en daarna in de Lecol wax gezet. (Lecol Finish meen ik)
De vloer is enorm vergeeld helaas maar ook onze katten hebben er een aantal keren op overgegeven dus eveneens de nodige plekken, alsook wat watervlekken. De laatste vier jaar hebben we niets meer aan de vloer gedaan dus hij is zo goed als kaal nu.

Nu willen we de vloer op laten knappen of eventueel zelf doen maar de een heeft het over olie, de ander over een matte lak en weer een ander zegt terug in de wax. Maw we weten het niet meer wat wijsheid is met onze vier katten. De vloer heeft nu natuurlijk de nodige krasjes en deukjes maar dat stoort ons niet. Daardoor leeft de vloer vinden wij en eigenlijk vinden we het zonde om hem te laten schuren omdat we dan weer een strakke nieuwe vloer krijgen.

Kunnen van die gele kleur afkomen zonder te schuren? Bijv. met wax remover en een houtreiniger? Of een soort van terpetine of terpetijn (white spirit wat men in België nog vaak gebruikt) ? Kan er over die impregneerlaag een andere kleur gezet worden of kan daar een gekleurde olie of wax op? De vloer mag eventueel wel wat donkerder worden. Het verouderde effect wat men tegenwoordig kan maken vinden we ook erg mooi. En wat is de beste keuze voor onze vloer met de vier katten? Olie, de matte lak of hardwax. De wax die we hadden beviel niet echt omdat het erg stinkt en de vloer spiegelglad werd na het boenen. Roken is geen optie want dat vinden we niet mooi.

Wie kan ons helpen?
 

Parketman

  • #2
Hoi Jiba,

Helaas ben ik de brenger van slecht nieuws, maar om de gele kleur uit je parket te krijgen zal deze echt geschuurd moeten worden. Door invloed van UV stralen is het hout vergeelt, door een halve mm weg te schuren kom je weer uit op nieuw parket. Als ik je een raad mag geven zal ik het laten doen. Een goede parketteur zal zo rond de 12,50 rekenen per m2 voor het opknappen van je parket. Schuren is een vak op zich en als het mis gaat wordt het een dure grap want dan zal er een nieuw vloer in moeten. Ik heb het vaker meegemaakt dat mensen bij mij om die redenen een vloer kwamen kopen.

.

Suc6

parket
 

Jiba

  • #3
Ik was er al bang voor dat we anders de gele kleur niet weg kunnen krijgen.
Maar dan nog de volgende vraag: Wat is wijsheid om er dan op te doen met onze vier katten?

Olie of matte lak?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Sorry Parketman, reclame maken is hier niet toegestaan, niet via een link (dus die heb ik verwijderd) en niet via een forumnaam (dus die heb ik aangepast).

Je bent natuurlijk van harte welkom om klusadviezen te geven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu