Eiken bed lakken

Dennis0

  • #1
Ik ben een eiken bed aan het lakken.
Deze zou ik het liefst onbehandeld willen laten 'dit vanwege de kleur en de gladheid, maar helaas zou dit wel beschermt moeten worden.

Nu heb ik met Gilse Meesters een matte transparante laklaag aangebracht en na 24 uur drogen gaan de "haartjes" omhoog staan.

Nu is mijn vraag:
Kan ik deze haartjes gewoon schuren en het hierbij laten?
Of moet ik dit alsnog een keer lakken.

En heeft er iemand nog de wonder middel dat je hout beschermt zonder dat je kan zien dat er wat op zit?

Groeten,
Dennis
 

Veronika

  • #2
Ik heb zelf een voorkeur voor een was-olie product voor een duurzame, natuurlijke en goed onderhoudbare afwerking.

Voor mijn zeer lichte esdoornhouten tafel heb ik vooraf proefjes gemaakt met verschillende wassen en oliën om de kleur te beoordelen.

Normaliter gebruik je een olie of impregneer om het hout "dicht" te maken. Daarna een waslaag om het verder af te sluiten en te beschermen.

Er zijn ook producten die claimen dit allebei te zijn.

Jammer dat je al hebt gelakt, ik hou zelf niet van lak omdat je beschadigingen lastiger kunt herstellen/bijwerken. Lak is wel vaak harder, best handig voor een bed (denk aan deuken door de stofzuiger :? ) En zolang de laag intact is ook ondoordringbaarder is mijn persoonlijke mening.

Over impregneer en was kun je eenvoudig een nieuwe laag aanbrengen. Af en toe een laagje was, en eens in de zoveel tijd zelfs opnieuw impregneren.

Proefjes doen is wel belangrijk als je zo weinig mogelijk kleurverschil wilt, maar lastig natuurlijk, je wilt niet overal een fles/pot/blik van kopen. Toen ik dat voor mijn tafel uitteste zat ik op de meubelmakersopleiding, daar had iedereen wel spul dat ik even mocht gebruiken om te testen.

In PB wil ik je wel het merk vertellen dat ik zelf gebruik.

Over het schuren, ja, je kunt heel licht de vezeltjes afschuren. Mooier is iets grondiger schuren, dat het weer echt mooi glad wordt, en nog een laag lak. Voor een volgende keer, je kunt proberen het hout na het schuren (dus voordat je uberhaupt gaat lakken) nat te maken. Dan komen ook wel de vezels omhoog. Nogmaals schuren en dan pas lakken. Je hebt kans dat je eerste laklaag dan al een beter resultaat geeft.
 

Veronika

  • #3
Heel toevallig zie ik net dit voorbeeld. Berkenhout, das ook licht, en zo te zien ook nog vrij licht na het behandelen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Er is al lak aangebracht, dus een olieachtig product heeft dan geen zin meer. Tenzij je het hele bed weer kaal gaat schuren.

De houtvezels kun je licht opschuren en daarna nog een laklaag aanbrengen. Je krijgt dan een glad eindresultaat.
 

Dennis0

  • #5
Ik heb nu het bed licht opgeschuurd en weer een 2e laklaag er opgedaan het is super glad dus mooi eind resultaat.

Het is alleen jammer dat het wat vergeelt is.

In de toekomst dus een ander product gebruiken voor andere projecten.
Kreeg van bekenden ook een goeie tip over producten waarbij je niet kunt zien dat er wat op zit.

Olieachtige producten krijg je altijd een "geelachtig" laag eroverheen is mij verteld.
 

Veronika

  • #6
Dat hangt er maar vanaf wat je onder olie vindt vallen. Bij gelige olie zal dat waar zijn. Maar de waarheid is mi wat genuanceerder dan dat ;) Impregneer(-olie) geeft vaak een verdieping van de kleur: contrasten worden groter. En zoals ik zei, dat product dat ik heb gebruikt is een soort combinatie van olie en was en geeft echt geen gelig effect.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu