Egaliseren mislukt. Nu opnieuw, maar hoe?

Amadijs

  • #1
Beste klusser,
In de nieuwe uitbouw aan onze eensgezinswoning lag de zandcementvloer (10 m2) te wachten op egaliseren. Mijn zwager zou dit varkentje wel eens even wassen.
Het was bijna gelukt. Hij heeft loszittende delen zandcement verwijderd, grotere gaten gevuld met snelcement en primer aangebracht.
Daarna ging het mis. Zwager heeft egalisatiemortel (met vezels, van een goed merk) met te weinig water aangemaakt en daarna opgebracht met een spatel, ipv te laten vloeien. (Het leek mijn zwager een beter idee. Hij kon niet goed uitleggen waarom).
Het resultaat is een keiharde, glooiende vloer die nergens waterpas is en op sommige punten hóger is dan de vloer (van de rest van de begane grond) waarop hij moet aansluiten.

We hebben de afgelopen dagen geprobeerd om met diverse machines uit de verhuurshop de vloer af te schuren/slijpen, zodat het hoogste punt ónder de aansluitvloer komt te liggen. Het plan is om daarna opnieuw met de egaliseermortel te werken (maar nu op de goede manier!).

Slijpen/schuren gaat moeizaam en levert nauwelijks resultaat op (wel heel veel stof). We ontdekten dat we de laag egalisatiemortel ook met een hamertje zachtjes konden kapot tikken en helemaal verwijderen. dat doen we nu, We zijn op 2/3. Het blijkt dat de egalisatiemortel is opgebracht in diktes varierend tussen 3 mm en 3 cm. Met het weghakken vande de harde mortel komt ook veel zandcement mee.

Mijn vraag is hoe we verder moeten als we de egalisatie verwijderd hebben. Dan rest er een zeer stoffige zandcementlaag. De losse delen kunnen we verwijderen. De afstand tot de bovenkant van de egalisatievloer kan dan op sommige momenten wel 5 cm of meer zijn. Moeten we dat helemaal opvullen met de (dure) egalisatiemortel, of is er iets anders dat we kunnen doen.

Ik stel een antwoord of meedenken zeer op prijs, want ik weet zo langzamerhand niet meer of het allemaal gaat lukken.
Bij voorbaat grote dank.
Met vriendelijke groet,
Amadijs
Sinds een paar dagen proberen we met diverse machines uit de verhuurshop om de vloer lager te krijgen. Aangezien het onmogelijk is om de vloer met een handbetonslijper op het oog, uit de hand, vlak te krijgen
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Kunje niet beter de het stuk afwerkvloer verwijderen en er opnieuw een afwerk vloer insmeren? Lijkt me een stuk goedkoper
Grote oneffenheden vullen met egalisatie is een prijzige hobby, en als ik uw verhaal zo lees is er van de afwerkvloer al niet veel meer over
 

Amadijs

  • #3
Beste Marcn.88,
Dank voor uw reactie. Bedoelt u met 'afwerkvloer' het zandcement? (Ik ben niet helemaal thuis in de juiste begrippen.) Begrijp ik goed dat ik de egalisatievloer moet weghalen en dan nieuw zandcement over de oude laag storten? Kan dat zomaar?
Enorm bedankt alvast!
Amadijs
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
De zand cement vloer ligt normaal gesproken op een betonvloer, de gemidelde dikte is normaal gezien tussen de 5 a 7 cm.
U geeft aan dat u met het er uit halen van de egalinelaag al aardige gaten in hebt zitten van een cm of 5 ofwel bijna de gehele dikte van de zand cementvloer als deze zo erg is aangetast is het vaak makkelijker deze geheel te verwijderen en een nieuwe vloer aan te brengen dan reparatie en egalisatie. Plaats anders is een foto van de vloer zodat wevan eea een beter beeld hebben
 

Amadijs

  • #5
Bij daglicht lijkt de situatie niet zo duister als gisteravond. De te overbruggen hoogte tot de aansluitvloer verschilt erg. Op de meeste plaatsen is deze minder dan 1 cm, maar er zijn ook stukken waar het tot 3 cm is, op een enkele plek tot 5 cm. Je ziet de buizen van de vloerverwarming lopen en hier en daar ook de wapening.

De foto met de stofzuiger laat het deel van de vloer zien dat nog niet is weggehaald. Dit stuk heeft 'toppen' die hoger liggen dan de aansluitvloer. De aansluitvloer is het gelige kurk op beton.

overzicht af.jpeg overzicht nog.jpeg leidingen.jpeg overzicht.jpeg
 

Amadijs

  • #6
Ik geloof dat de relatief makkelijke klus van het egaliseren tot een groot probleem is uitgegroeid.

Het doel is natuurlijk om de vloer goed en sterk en vlak te krijgen. In september komt er een bamboe-vloer op (vol gelijmd, ivm de vloerverwarming).

Mijn beperkingen zijn tijd en expertise. Van het weekend komen mijn kinderen weer thuis. Het is mogelijk om een paar dagen te wachten tot cement droog is, maar niet een paar weken.
Verder ben ik redelijk handig en kan ik deeltaken uitvoeren, maar met vloeren heb ik geen ervaring, dus ik weet meestal niet wat ik doe.

Mijn schatkist is niet oneindig gevuld, maar als ik bovenstaande problemen oplos door er wat extra zakken egaliseermortel tegenaan te gooien..... so be it.

Ik ben echt blij met alle tips jullie me geven om deze klus vooruit te helpen.
 

Leergierige klusser.

  • #7
Dekvloer eruit, nieuwe erin, laatste 2mm egaliseren is waarschijnlijk de goedkoopste oplossing. Dekvloer moet minimaal x cm dik zijn. Als er ergens iets niet los wil komen gewoon aanbranden met cement papje. En ik zou je zwager de zooi eruit laten halen. Suc6
 

Amadijs

  • #8
update:
We hebben de "geëgaliseerde" bovenlaag eruitgesloopt. Deze week komt een gespecialiseerd bedrijf opnieuw egaliseren.
Iedereen bedankt voor tips en meedenken.
 

Rvduijn

  • #9
Hoogteverschilen diamantschuren. Voorstrijken met ****** en egaliseren met ****
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik heb 5 reacties van u verwijderd i.v.m. het noemen van merken, het noemen van merken is niet toegestaan, zie de forumregels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu