Effecten/Problemen Synthetische Hoogglans Verf

Macklin

  • #1
Hallo,

Ik heb de volgende vragen, bij voorbaat veel dank als je me verder kan helpen.

We hebben een (professionele) schilder een deel van ons huis binnen laten opschilderen. Hij heeft voor het houtwerk synthetische hoogglans van Sikkens gebruikt. We hebben er geen verstand van, maar volgens hem was dit veruit het mooiste en beste. Het ziet er zeker mooi uit, alleen in de praktijk zien we 2 dingen die we niet wisten/verwacht hadden. Ik heb twee professionele verfwinkels gebeld en krijg tegenstrijdige verhalen. De vraag is of iemand weet of dit normaal is of dat er toch iets mis is gegaan. En voor degenen die overwegen ook deze hoogglans te nemen wellicht iets om over na te denken.

1) Als je bv. een beeldje in het kozijn zet (9010 hoogglans wit), en je haalt het naar een week weg is de plek waar het stond vergeeld. Ik heb van de ene expert gehoord dat dit bij synthetische verf en ontbreken van licht gebeurt; niets aan te doen, en het blijft zo. Watergedragen hoogglans heeft dit nadeel niet. De andere expert zegt dat er dan schakelverf gebruikt is om snel klaar te zijn, en dat dit alleen voor buiten gebruikt mag worden. Wat is waar, en is er iets tegen te doen?

2) Bij het aanraken van de hoogglans verf (trapleuning, kozijn, etc.) heb je een licht kleverig effect. Ook het bewuste beeldje kleeft een klein beetje en kan je dan zonder beschadiging optillen. Ik krijg hier tegengestelde verhalen over: de ene expert zegt dat synthetische verf NOOIT mag kleven, dat het juist een voordeel is dat het niet kleeft (waterdragend kleeft dan wel); de andere expert zegt dat dit normaal is (Sikkens is eigenlijk buitenverf die prima binnen te gebruiken is; waterdragende hoogglans kleeft juist niet, volgens hem). Wat is waar, en is er iets tegen te doen?

3) Het massief houten keukenblad hebben we ook met een transparante verf laten schilderen, afgewerkt met een blanke lak laag. Dit kleeft op zich niet, alleen in de praktijk heel krasgevoelig èn bepaalde materialen reageren met de laklaag waardoor het wel plakt of zelf vacuüm zuigt waardoor brute kracht nodig is om het op te tillen. Dit laat beschadigingen achter. Denk aan rubberen noppen van een snijplank, messenblok, plastic van de reclamefolders die je in de bus krijgt, etc. Hier lijkt het antwoord ook weer op dat dit normaal is. Klopt dit?

Tot zover mijn vragen, alvast bedankt!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Verf kan inderdaad vergelen in de schaduw of in het donker. Vaak afhankelijk van het gebruikte bindmiddel. Sommige synthetische lakken zijn hier gevoelig voor. Dit is geen expertbevinding maar in de verfwereld parate kennis.

Watergedragen verven zijn veel minder gevoelig voor vergeling: zij hebben geen voor UV-licht ontvankelijke molecuulketens .

Plakken van verf kan de volgende oorzaken hebben:

Onvoldoende doordroging ( 6 a 8 weken voor synthetische lak, afhankelijk van temperatuur en opgebrachte laagdikte ).

Ondergrond lost de verf op ( denk aan huidvet op een trapleuning ).

Systemverf (EPS) is halfglanzend en nooit hoogglanzend. Door het vochtregulerende karakter kan deze wat plakkerig aanvoelen.

De door uw schilder gebruikte producten behoren tot het A-segment en zijn van topkwaliteit. Dit is geen reclame, maar een feit.
Maar topkwaliteit komt niet tot zijn recht bij onvoldoende / onjuiste voorbewerking van de ondergrond.

Of dit zo is kan vanuit hier niet beoordeeld worden. Bij klachten moet u contact opnemen met de schilder en deze in de gelegenheid stellen de klachten te verhelpen. Ook zal deze uw bevindingen met discutabele argumenten kunnen onderbouwen, als hij over voldoende vakkennis beschikt.

Voor wat betreft de ene of de andere expert: de beste stuurlui staan altijd aan wal. ( De idioterie van deze theorie is dat dat nog klopt ook: vanaf de wal kunt u de situatie veel makkelijker overzien dan op het op de golven zwalkende schip met zeezieke lieden).

Dit neemt niet weg dat op afstand niet exact te beoordelen is wat de oorzaken zijn van uw waarnemingen. De echte expert komt ter plekke de situatie bekijken...
 

Macklin

  • #3
Zeer hartelijk dank voor de info. Ik zal het zeker met mijn schilder bespreken, alleen wilde eerst wat kennis/informatie. Ik weet vrij zeker dat hij alles geschuurd heeft en ontvetten stond in ieder geval op de offerte. Daarnaast heeft het nu 8-12 weken droogtijd gehad. De reden waarom ik het vreemd vind is dat ik overal op het internet lees dat alkydverf juist kleefvrij moet zijn. Het kleeft niet veel, maar als ik een testje doe en een tissue tegen bv. een deur druk blijft het 1 tot 2 seconden plakken en laat dan los. De schilder heeft ook een paar delen zijdeglans geschilderd en daar gebeurt dit niet.

Dus is er dan iets "mis" gegaan, of is dit gewoon inherent aan dit type hoogglans verf?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Kees de Schilder schreef:
Of dit zo is kan vanuit hier niet beoordeeld worden. Bij klachten moet u contact opnemen met de schilder en deze in de gelegenheid stellen de klachten te verhelpen.
In de forumregels staat ook dat werk van anderen niet beoordeeld wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu