Eerste etage plafon geisoleerd maar hoe zit het met de overstek?

Wessel574

 • #1
Beste Klussers,

ik heb een vraag aan jullie, waar ik nu achteraf een beetje mee zit is het volgende:

Ik onze jaren 30 woning aan het isoleren. Nu was het plafon in onze slaapkamer (1e etage) aan de beurt. Ik heb het oude plafon eruit gehaald, en opnieuw getengeld. Daarna met ik met de welbekende isover isolatiedekens aan de gang gegaan (isover 16 cm dik glaswol met dampwerende laag). Zo ver gaat het goed.

Nu is het alleen zo dat ik het laatste stukje van de kamer heb geisoleerd met steenwol zonder dampscherm. Het geinsoleerde stukje zit aan de voorkant van het huis waar ook de overstek zit, nu zag ik tijdens het isoleren dat deze overstek hol is (afgetimmerd) en dat er een open verbinding was, er stonden een paar latten haaks met ruimte ertussen, niks echt afgetimmerd..

Me vrienden en een kennis met bouwachtergrond zeiden allemaal dat een dampscherm niet nodig was, omdat de hole ruimte dusdanig groot is dat het toch wel ventileerd/het vocht kan afvoeren maar ik wil toch even op safe gaan voordat de stucadoor komt en het plafon gestuct is... Ik heb alleen geen zin om al die gipsplaten aan de voorkant er weer af te halen, het zit er net zo mooi in allemaal, wel is het zo dat ik niet of bijna nooit de verwarming in de slaapkamer aan heb en de volgende isolatie klus is de zolder( zit nu een matiger 5-6 cm en wil ook met dezelfde isolatie dekens aan de gang om het naar rd4 of 4,5 te brengen)

De vraag is dus: kan dit kwaad of moet het gips er weer uit om een dampscherm te plaatsen? hieronder wat fotos ter illustratie!

Inked1_LI.jpg 2.jpg 5.jpg Inked6_LI.jpg Inked7_LI.jpg Inked3_LI.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Heel simpel: Op plaatsen waar warme vochtige lucht in contact kan komen met een koud oppervlak, bestaat de kans op condens vorming. Juist de aansluiting bij de gevel is hier heel gevoelig voor, omdat hier de afkoeling (in de winter) het grootst is.

Zoals je de isolatie nu hebt aangebracht (ook naden niet afgetaped) is het alles behalve dampdicht.

Ik zou het afkeuren...
 

Klussen.

 • #3
Als je zorgt dat de "holle" ruimte afgesloten blijft van de kamer, gaat dit prima. Deze ruimte is precies voor dat doel aangebracht. Om een koudebrug te voorkomen.
 

Wessel574

 • #4
Hmm ik lees 2 tegenstrijdige reacties, @Walker moet ik dus dampdichte folie opnieuw aanbrengen aan de de warme kant(onderkant) vd aangebrachte steenwollen isolatie strook en dan is het goed? of moet er nog een folie aan de afscheiding ook.

@Janklusser de holle ruimte was gewoon in open verbinding met het oude stukje plafon (je keek door de verticale raggels naar de holle ruimte tussen de balken. nu is deze afgesloten door de iso inderdaad. Dus volgens jou niks aan doen, begrijp ik goed dat ik nu een soort spouw heb gecreerd? Ik dacht dat dampdichte folie critisch is bij isolatie die tegen/dicht op houten dakbeschotten zit.

probeer beide reacties te doorgronden voordat ik alle gipsplaten er af sta te schroeven":)
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #5
ik zou altijd een dampdichte laag aanbrengen, gips is niet dampdicht en gewone steenwol ook niet.
de warme vochtige lucht komt in contact met koud steenwol met als gevolg condensatie
 
 • Like
Waarderingen: Walker

Klussen.

 • #6
Ik heb het niet goed gezien en gelezen. Zoals je het nu vertelt is de open ruimte geen bouwontwerp maar een bijverschijnsel van het isoleren. Ik denk dat de isolatiespecialisten jou beter van advies kunnen dienen.
 

Wessel574

 • #7
@Marcn.88 oke dan moet dat maar, niet het antwoord waar ik op gehoopt had maar het is niet anders. nu ga ik alleen deze voorste strook open maken omdat deze in contact staat met de koude omgeving van de overstek, het lijkt me onnodig om het hele plafon dampdichte folie te gaan gebruiken aangezien ik op zolder de verwarming regelmatig aan zet (werkkamer) en deze geisoleerd is.

Nu wil ik het wel meteen goed gaan doen, dus sorry voor mijn vragen maar is dit dan de juiste folie en niet je deze tegen de tengels aan (tegen de gipsplaat, optie 2 in plaatje) of plaats je deze tussen de iso en de tengels(1) ?

en is dit de juiste folie: https://www.karwei.nl/assortiment/rockwool-rocktect-centitop-dampschermfolie-2x5m-10m2/p/B494546

een dampopen folie aan de andere kant lijkt me onnodig in dit geval omdat het geen onderdeel is van een dak.

8.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #8
eerst dampdichte folie dan de latten
de folie die u aangeeft is dampdicht en geschikt
 

Wessel574

 • #9
@Marcn.88 dus dan moeten ook de latten eruit? das niet meer te doen dan ik alles eruit trekken.
 

Wessel574

 • #10
@Janklusser ik heb niks veranderd aan de constructie, deze holle ruimte was toen ik het oude plafon eruit trok al zichtbaar, het enigste verschil is dat ik tussen de balken geisoleerd heb
 

Wessel574

 • #11
@Marcn.88 kun je misschien uitleggen hoe ik die dampwerende folie moet aanbrengen voor die strook? Ik zit toch nog te twijvelen, is het niet zo dat dampwerend specifiek voor wanden en daken gebruikt wordt. Nu is er geen knalharde koudebrug aanwezig en veel ruimte om te ventileren. Voor een schuindak snap ik de noodzaak voor folie maar voor een tussenvloer? Gr
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #12
er zit hout op een plaats waar zometeen isolatie tussen wordt geplaatst die vochtig kan worden door (leef) vocht in de lucht, dit kan dan condenseren in het isolatiemateriaal met alle gevolgen van dien
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu