Ecoline ECC80

Cb005978

  • #1
Hallo,

Een paar jaar geleden hebben we bij (winkelnaam verwijderd, doet niet ter zake) een Ecoline ECC80 wasdroger gekocht. Volgens mij indertijd eigen merk van die winkel.

Hij staat nu al een jaar op de camping omdat we thuis wat anders hebben. Nu hebben we het fenomeen dat hij wel zijn programma afdraait maar de was niet droog is, terwijl de machine af zou moeten slaan als de was droog is. Mijn vrouw heeft de indruk dat-ie gewoon te snel klaar is. Of denkt dat-ie dat is.

Overigens heb ik me ooit laten vertellen dat dit gewoon een Indesit is. Ik heb er al eens ooit een nieuwe snaar op gekocht en die was identiek aan die van een Indesit.

Wie heeft er advies?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
In de trommel de ribben en trommel eens goed schoonmaken/ontvetten.
Wasverzachter en wasmiddel zorgen voor een elektrisch isolatie waardoor de vochtmeting word verstoord en de machine te vroeg stopt.
 

Cb005978

  • #3
Das dus dan aan de buitenkant van de trommel?

Waar of hoe vind ik de sensor van de vochtmeting?
Hoe wordt die eigenlijk gemeten in deze droger?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
The headhunter schreef:
In de trommel de ribben en trommel eens goed schoonmaken/ontvetten.
In de trommel dus...
 

Cb005978

  • #5
Gaan we maar eens proberen.

Hoe ziet die sensor er uit? Draait-ie met de trommel mee of steekt-ie ergens in de buurt van het lager in de trommel en heeft-ie een vaste positie?

En blijft nog even de vraag en dat is gewoon mijn nieuwsgierigheid: hoe werkt dat systeem en kan het ook kapot of is het aan slijtage onderhevig?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Meestal zijn het gewoon de ribben in de trommel, die elektrisch geïsoleerd zijn t.o.v. de rest van de trommel.

De weerstand tussen die twee wordt gemeten. Is er een lage weerstand dan is het wasgoed nog te vochtig, is er een hoge weerstand dan is het wasgoed droog.

In principe een redelijk betrouwbaar en onderhoudvrij systeem, zij het dat de elektrische waarde ook vanaf de draaiende trommel overgebracht moet worden naar de elektronica.

Bij veel machines gebeurt dat d.m.v. een een of ander (koper- of kool-)borsteltje dat over een geleidende ring aan de buitenkant van de trommel gaat. Een tweede borsteltje zorgt voor de geleiding van de trommel zelf naar aarde.

Bij te vroeg stoppen kan de oorzaak dus liggen in het vet geworden zijn (vaak door wasverzachter of teveel zeep) van de ribben in de trommel, maar het kan ook komen door slijtage van die bewuste borsteltjes.

Eerste maatregel is dus schoonmaken van die ribben, staat ook vrijwel altijd aangegeven in de gebruiksaanwijzing.

Ik heb het hele verhaal in zijn algemeenheid geschreven, gebaseerd op ervaringen met andere merken hier op het forum, want van het genoemde merk is nauwelijks iets beschikbaar. Dat kun je als positief (weinig storingen) of negatief (weinig verkocht) beschouwen... :wink:
 

Cb005978

  • #7
Goed man! Die borsteltjes heb ik al gezien toen ik de riem heb vervangen. Als ik het goed begrijp moet er dan 1 over een baan lopen en de ander over de trommel.

Klopt dat?

Die borsteltjes waren al redelijk gaar toen ik de riem verving dus die ga ik ook nog maar eens bekijken.

Overigens dat ontvetten: moet dat met een sodaoplossing (ik denk aan Co de Witgoedman zijn soda behandeling voor de vaatwasser) of heb ik daar iets anders voor nodig.

Ik heb hier ook nog ontvetter dat je kunt gebruiken voor de auto maar dat is zo brandbaar als de pest.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
In de meeste gebruiksaanwijzingen staan normale schoonmaakmiddelen aanbevolen, zoals schoonmaakazijn, of een afwasmiddel. Kijk even wat er in jouw gebruiks-aanwijzing staat.

Die ontvetter die zo brandbaar is zal zeer waarschijnlijk de kunststoffen aantasten, lijkt me niet verstandig dat te gebruiken. In het ergste geval zou je (zeer spaarzaam) wat wasbenzine op een doekje of keukenpapier kunnen gebruiken, is veel minder agressief. Maar eigenlijk liever helemaal geen oplosmiddelen gebruiken.

Het gaat niet om een enorme vetlaag, een dun filmpje kan al voldoende zijn om problemen te veroorzaken.
 

Cb005978

  • #9
Nou ik heb de deksel eraf gehaald en wat wil je. De borsteltjes zien er nog wel goed uit maar horen aan elkaar te zitten zodat ze op de trommel gedrukt worden. Hiervoor zitten er twee nokjes waar ik nu een elastiekje tussen gespannen heb zodat de borsteltjes weer op de trommel lopen.

Natte handdoek erin en hij draait weer en we gaan dus kijken of de boel nu wel droog wordt.

Is dat probleem met het elastiekje herkenbaar?

Overigens is de binnenkant van de trommel smetteloos op het oog dus dat heb ik maar even gelaten voor wat het was.

Van de week als het niet zo warm is wil ik de droger aan de achterkant even loshalen en uitzuigen en verder schoonmaken.

De vraag die ik nu nog even heb: afgezien van het reinigen van de binnenkant van de trommel en de filters, zijn er nog andere preventieve maatregelen die ik kan nemen nu ik de machine toch open heb?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik zou het niet weten, zelf ben ik een gecertificeerde prutser met twee rechterhanden, maar geen gecertificeerd witgoedmonteur! :mrgreen:
 

Cb005978

  • #11
Dan avonturen we het maar Kees!

Als de handdoek droog wordt dan weet ik hoe het zit. Dat van dat elastiekje heb je nog nooit gezien?

Wil je een foto?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik vind een foto prima, maar bij elke machine zijn dit soort dingen weer anders.
Als jij hiervoor een goede oplossing hebt gevonden is dat toch mooi? :wink:

Een elastiekje komt me niet bekend voor, maar ik doe het met enkele tekeningen van ietsje bekendere merken, verder niet. Ik kan er écht verder niets over zeggen!
 

Henny

  • #13
Deze condensdroger komt inderdaad uit de Merloni (Ariston/BlueAir/Indesit) fabriek.

Mijn documentatie heeft wel een onderdelenlijst, echter geen technische tekening.
In deze lijst komt een aardstrip voor met aansluitkabels en veer.

Origineel artikelnummer: 43359

Aardstrip met aansluitkabel en veer
 

Cb005978

  • #14
Het ziet eruit alsof er een elastiekje tussen hoort. Er zitten ook speciaal twee nokjes voor.

Ik zou eerst een tie-wrapje gebruikt hebben maar realiseerde me dat een elastiekje logischer is omdat de borsteltjes dan verend op de trommel zitten.

Foto:

 

Cb005978

  • #15
Weet inmiddels dat het een veertje moet wezen. Kijk of mijn elastiekje het vanavond nog houdt....

Wordt vervolgd.
 

Cb005978

  • #16
De handdoek is droog. Het lijkt erop dat-ie het gewoon goed doet.

Volgens mij kan het veertje nergens heen. Ik hoop dan dat ik dat terugvind als ik de achterkant eraf heb om de droger schoon te maken. Naar mijn gevoel moet ie dan gewoon op de bodem liggen.

Kan het elastiekje ook weer met pensioen.

Als ik de droger weer helemaal klaar heb meld ik me wel even om dit probleem af te melden.

Chapeau heren! Jullie hebben het weer gefixt!
 

Cb005978

  • #17
Ik schaam me diep maar bij het reinigen van de droger heb ik eerst pluizen weggehaald bij het verwarmingselement aan de achterzijde. Tot zover dus geen brand maar dit is iets meer dan een jaar sinds ik de snaar vervangen heb en toen heb ik hem ook al schoongemaakt!

Toen ik de voorzijde ging schoonmaken kwam ik er achter dat er een grote bak rechtsonder in de droger geschoven is en deze is ernstig vervuild. De stofzuiger kan er geen eer aan behalen dus mijn vraag is:

Kennen jullie deze droger met de bak waarin een groot aantal ijzeren lamellen en doorstroomopeningen? En als deze ernstig vervuild is: hoe kan/mag ik deze schoonmaken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #18
Ik begrijp hieruit dat het een condensdroger betreft.

In dat geval is die bak de condensor, en die kun je het beste schoonmaken door hem met een douche- of tuinsproeier lekker schoon te sproeien, geen al te harde straal gebruiken.

Dat staat althans in de gebruiksaanwijzing van mijn eigen droger (ander merk) zo aangegeven.
 

Cb005978

  • #19
Gaan we nu doen.

Er heeft zich inmiddels een nieuw probleem aangediend: Er zit een enorm rond filter in de deur. Dit filter sluit de trommel af als de deur dicht is. Daarachter heeft zich ook pluis opgehoopt.

Is er een manier om achter dit filter te komen zonder de hele deur te slopen of moet ik gewoon door de openingen aan de onderkant proberen om het pluis eruit te halen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #20
Dat laatste kan ik je helaas niet zeggen, en ik denk dat het wel even duurt voor een van de specialisten beschikbaar is. Zijn op vakantie of onderweg naar de klus...

Staat er niets in de gebruiksaanwijzing? Of heb je die niet... :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu