E15 Siemens vaatwasser oorzaken?

Arnoldt

  • #1
Hallo, even een vraagje voor de ervaren reparateurs, ik heb het pompzeefhuis rubber al vervangen. Zie ook geen lekkage langs het pompzeefhuis. Zal hem even uit moeten bouwen denk ik. Wat zijn eventuele andere bekende veel voorkomende oorzaken bij siemens van water lekkage?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Dorpelrubber defect, sproeiarmklep of tuitje van circulatiepomp bij sproeiarmklep, afdichting zijwanden en achterzijde bij kunstof bodems, O ring labyrinth zijwand, afvoerslang. Voorderest is een volledig E nr handig.
 

Arnoldt

  • #3
Top, dankjewel! Erg fijn. Die ga ik 1 voor 1 even controleren. Het is nu zo dat hij water lekt na het wasprogramma, tijdens wassen geen lekkage lijkt het. Dan verdenk ik als eerste de afvoerslang waar water uit terug loopt wellicht? Maak hem steeds droog en dan kan ie weer even :-)
E nr is: SN66M030NL FD 9405
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #4
Wat dat terug loopt waardoor de machine te vol loopt of toevoerventiel dat niet helemaal afsluit waardoor hij langzaam volloopt. Staat er veel water in de vaatwasser binnen als je de klep openmaakt als hij lekt voor een programma ?

Lijken en zijn zijn wel twee verschillende dingen. Hoe heb je gekeken wanneer hij lekt ? Want als je voor de plint van de vaatwasser demonteerd kun je de vlotter zien links achterin het apparaat. Je kunt dan ook zien of het water toeneemt of niet tijdens het wasprogramma.
 

Arnoldt

  • #5
Dankjewel voor je hulp!
Ik hou de vlotter / kuip in de gaten betreft lekwater. (eerder een E15 melding bij teveel lekwater, dat haal ik weg om toch programma te kunnen draaien.) Laatste keer voor demontage lekte er geen water tijdens programma in de lek kuip, wel na het wassen maar niet kunnen zien waarvandaan. . In de vaatwasser zelf blijft geen water staan.

maar nu.. Gisteren de machine uitgebouwd, zijwanden verwijderd en drooggemaakt. Op zijn linkerzijde gelegd om nader te bekijken. Weer rechtop gezet en twee programma's gedraaid. tot nu toe droog, grrr.

Op alle verdachte plekken wat droog keupapier gewikkeld om makkelijker te kunnen herleiden maar nog niet beet. Nu maar tijdje proberen denk ik, wat zou jij doen?

20221221_114331.jpg
 

Willem52

  • #6
En DOOR
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #7
Ja maar even aankijken. Denk ik.
 

Arnoldt

  • #8
Heeft niet lang geduurd.. net bij thuiskomen gecontroleerd en weer nat. komt iig onder het pompzeefhuis vandaan. Andere papier was allemaal droog.
Zie het alleen niet druppelen, verdenk de circulatiepomp. Hoe kun je dat beste uitsluiten? Tips voor?
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #9
Is het randje van het zeefhuis bovenop helemaal kurkdroog verder ? Pomp anzich komt echt nagenoeg nooit voor. Wel ooits de gele slang waar hij op gestoken zit aan de sproeiarmverdeelklep. Als je het echt niet kunt vinden kun je de bodem nog demonteren. Dit doe je door voor de bouten uit het frame te draaien de veren te demonteren en achter de flensjes van de kuip recht te buigen. Nu kun je de bodem eronderuit trekken. Als hij op zn zijkant ligt gaat dit ook makkelijker. Volgens mij moet je de slangen achter ook demonteren maar weet het niet 100% zeker. En dan het apparaat op klosjes zet rondom de "framepoten" let wel op dat je dus niks er tussen hebt zitten o.i.d zodat er Niks afbreekt. Dan kun je dus goed zien waar het lekt omdat het dan op de grond drupt.
 

Arnoldt

  • #10
Bedankt weer voor je hulp, goeie tip! Ik zal de rand van het zeefhuis nog eens controleren wellicht loopt het er achter af maar voorkant is droog iig (heb revisieset / rubberring er al in gedaan als eerste actie)
Die gele slang zie ik niet helemaal goed vanaf de voorzijde dus zal de truuc met de klossen maar eens proberen. Zal wel begin volgende week worden.
 

Arnoldt

  • #11
Heb de oorzaak achterhaald! Circulatie pomp verwijderd en gedemonteerd, was nat van binnen. Rubber as manchet al besteld zojuist, morgen even vervangen. De pompbehuizing heeft ook nog een rubber ring, maar die is niet los te koop helaas. Pomp kost 127 euro.. kan altijd nog.
Zal ook meteen het slangklemmetje vervangen, valt me op dat alles nogal los zit , pomp en slang haal je los zonder schroef of banjonet oid, schuif je erop en het zit.

20221224_144536.jpg 20221224_144557.jpg 20221224_144616.jpg 20221224_145644.jpg
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #12
Dat klopt ja. Zit er los opgestoken. De o ring van het pomphuis gaat eiglk nooit lekken. Deze manchet eigenlijk ook niet maar wellicht is er een stukje glas ingekomen ofzo de pomp hoort wel nat te zijn althans het pomphuis. Dit pompt namelijk water haha.
 

Arnoldt

  • #13
Zo de manchet en slangklem vervangen en het labyrint nog schoongemaakt. Na het eerste programma begon de machine onderbroken te piepen :-( , oorzaak waarschijnlijk defecte flow meter? Goed droog gemaakt, doorgemeten en leek in orde, opnieuw programma gedraaid en gaat voorlopig alles goed :-)
Ook geheel droog in de lekbak. Paar dagen testen en dan gaat ie weer terug in de inbouw.

bedankt voor je hulp en support, heeft me goed geholpen!

20221229_195808.jpg 20221229_201134.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu