Dubbeltelling in ventilatie-berekening?

JoostDelft

  • #1
Ik wil een ventilatieberekening maken, maar ik begrijp iets niet.

Stel ik heb een verblijfsgebied met daarin een woonkamer en keuken. Op dezelfde verdieping is ook een toilet en een gang die niet bij het verblijfsgebied horen.
In de tabel hieronder heb ik de minimale luchtverversing gezet (ongeveer) volgens het bouwbesluit/nen.

De vraag: als ik het zo maak dat er 100 m^3/h de woonkamer in geblazen wordt, en er in de keuken en badkamer samen ook 100 m^3/h wordt afgevoerd. Voldoe ik dan aan de eisen? Ik heb de 'verse lucht' dan voor twee ruimtes 'gebruikt'. Mag dat? Of zou ik 200 m^3/h moeten aanvoeren naar de woonkamer?

En hoe zit het met het verblijfsgebied? Is mijn 2*100=200 'truc' voldoende om aan de 162 te voldoen? Of gaat dat hier ook niet op.

En er staat blijkbaar ergens in het bouwbesluit dat 50% van de lucht direct aangevoerd moet worden. Betekend dit dat mijn idee niet mag? (Alle lucht uit de keuen en het toilet komen immers via de woonkamer)

BalansBerekening.png

Verblijfsruimte / VerblijfsgebiedMin. luctverversing (M^3/h)
Verblijfsgebied (Keuken + woonkamer)162
Woonkamer100
Keuken75
Toilet25
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is het een schoolopdracht of voor je eigen huis?

Over die 50% kan je het antwoord in het bouwbesluit zelf lezen (kernwoorden "toevoer" en "verblijfsgebied"). Zie ook de toelichting voor meer uitleg.
1667839614904.png
 

JoostDelft

  • #3
Eigen huis. Maar toen ik de vraag uitschreef vond ik het zelf ook op huiswerk lijken. Dat komt omdat ik alles heb versimpeld, want ik wilde ook niet overkomen als: hier is mijn ingewikkelde situatie, wil iemand voor mij even een ventilatieberekening doen?

Ik heb je antwoord en de verwijzingen een paar keer gelezen en uiteindelijk viel het kwartje: het gaat bij de 50% om 'verblijfsgebieden', niet ruimtes. Dat maakt het geheel ook veel logischer. En het verklaart waarom de twee voorbeelden die je op het net veel tegenkomt ingewikkeld zijn met meerdere verblijfsgebieden waartussen ook een luchtstroom is.

Verder is het geen kwestie van 'alles bij elkaar optellen'. Het bouwbesluit is niet geschreven in een vorm van: zo moet je de berekening doen. Maar alleen: aan deze regels moet eindresultaat voldoen. Dus in plaats van alle luchtstromen in de ruimtes op te tellen, moet je controleren of het geheel voldoet aan regels als:
Screenshot 2022-11-08 at 11-58-29 Afdeling 3.6. Luchtverversing Bouwbesluit Online.png
Met die inzichten zijn mijn vragen te beantwoorden. Bedankt voor de duw in de juiste richting. En ik heb het nu zelf wat uitgebreider opgeschreven in de hoop dat iemand later er ook nog iets aan heeft.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Je hoeft inderdaad niet alles bij elkaar op te tellen, want de verblijfsgebieden voer je dezelfde lucht aan, als je in het sanitair+keuken afzuigt. Daartussen heb je de overstroom.

Ik heb het ooit voor mijn huis in excel gezet. Was niet erg lastig.

1667922286984.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu