Dubbele wisselschakelaar aansluiten - kan dit?

Pjotr

  • #1
Een dubbele wisselschakelaar (ws) is bedoeld om 2 lampen vanaf 3 plaatsen te kunnen bedienen. Er zitten totaal 6 aansluitklemmen op, dus 3 naar 2 elders geplaatste gewone wisselschakelaars.

Kan ik de ene schakelaar van de dubbele ws gebruiken als enkelpolige schakelaar (dus 1 lamp aan/uit) en de andere schakelaar van de dubbele ws als een gewone wisselschakelaar (dus 1 lamp aan/uit op 2 plaatsen).

Wel geprobeerd, 1 schakelaar voor 1 lamp aan/uit werkt wel maar de andere schakelaar in combinatie met een gewone wisselschakelaar werkt
niet naar behoren (kan de lamp niet op 2 plaatsen aan/uit doen)
Bij voorbaat dank voor reacties.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ja hoor, waarom zou dat niet mogen? Je laat dat ene extra contact gewoon vrij.

Wel op letten dat je voor één van de twee draden (bruin of zwart) de P-aansluiting (meestal zo gemarkeerd) gebruikt.

Dat die andere lamp niet werkt komt waarschijnlijk doordat je de draad naar de lamp op het verkeerde punt hebt zitten. Ik ga er hierbij even vanuit dat op die schakelaar drie zwarte draden zitten.

De zwarte draad, die naar de lamp gaat moet op de aansluiting met de markering P zitten, soms is er een andere markering. De andere twee gaan op de andere twee aansluitingen.

Altijd een beetje lastig, zo'n dubbele wisselschakelaar. het handigst is om hem even door te meten met een ohm-meter, dan weet je precies wat het P-contact is, en welke twee contacten er bij horen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu