Aansluiten dubbele wisselschakelaar in hal

FrankGe

  • #1
Hallo,

Ik heb heel wat zitten neuzen op deze forum om een dubbele wisselschakelaar in mijn hal te vervangen, maar ik kom er maar niet uit :(

De situatie is als volgt:
Beneden in de hal heb ik een dubbele wisselschakelaar, waarmee met de ene knop de lamp in de hal kan schakelen, met de andere knop wordt de lamp op de overloop geschakeld. De lamp op de overloop kan ik boven ook aan- en uitschakelen.

Oude schakelaar:
Beneden heb ik een groen draad en 3 zwarte draden. Door aan het draad te trekken weet ik zeker welke zwarte draad voor de lamp in de hal is. Boven heb ik 3 zwarte draden, 2 hiervan komen van de schakelaar beneden. Helaas staat op oude schakelaar in de hal niet wat de verbindingen betekenen. Ik heb daarom schematisch een tekening gemaakt van de achterkant van de oude schakelaar.
1= zwarte draad voor hal
2= groen draad (L)
3= zwarte draad voor overloop
4= zwarte draad voor overloop


Nieuwe schakelaar:
Ik heb een foto bijgevoegd van de nieuwe schakelaar in de hal. Deze heb ik als volgt aangesloten.
1= groene draad (L)
2= zwarte draad voor hal
3= zwarte draad voor overloop
4= zwarte draad voor overloop


In deze situatie werkt de lamp in de hal wel en de lamp op de overloop niet. Omdat op de nieuwe schakelaar 2x de L is aangeduid, heb ik daarom groene gesplitst naar 3. In deze situatie werkt de knop voor de hal en de knop voor de overloop, alleen als ik de lamp voor de overloop beneden heb ingeschakeld kan ik deze boven niet meer uitschakelen. Ook heb ik zwarte draden voor de overloop (3 & 4) met elkaar gewisseld, maar ook dan werkt de nieuwe schakelaar niet goed.

Hoe moet ik de dubbele wisselschakelaar aansluiten in de hal :?:

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1&3 groen.
2 hal
4 zwart naar boven
En contact naast 4 ook zwart naar boven.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Groen splitsen naar 1 en 3 is goed en de lampdraad voor de hal op 2 is ook goed. De twee zwarten naar de overloop op 4 en het contact rechts van 4 (niet genummerd op je foto maar als het goed is zit daar ook een contact).
 

FrankGe

  • #4
Eindelijk het is gelukt. Super! :D bedankt voor de uitleg :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu