Dubbele schakelaar veranderen in een WCD

Vindoes

  • #1
Beste klussers. Ik heb een dubbele schakelaar in de gang voor verlichting voordeur en hal. Nu heb ik bij de voordeur Philips Hue die bij zonsondergang automatisch aan gaat. Schakelaar staat dus permanent aan. In de hal wil ik een lamp met bewegingssensor monteren waardoor die ook altijd aan mag blijven staan. Nu mis ik in de hal wel een WCD en het is irritant dat mensen per ongeluk de schakelaars om zetten. Vraag: kan ik op die lampen permanent stroom zetten en de schakelaar vervangen voor een enkele WCD. In de doos achter de schakelaar zit 1x blauw (niet aangesloten uiteraard), 1x bruin en 2x zwart. Zo ja, hoe??
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Aan de vraagstelling te zien lijkt het dat u weinig kennis en ervaring met electra heeft. Overweeg of u dit zelf goed en veilig kunt. Lees in ieder geval de sticky's van electra. Maar misschien heb ik het helemaal verkeerd.

Dit gezegd hebbende:
Alle draden gaan naar de centraaldoos, die zit meestal achter een plafondlamp.
Voor een (geaard) stopcontact moet geel-groen worden bijgetrokken. In een gang / hal hoort een geaard stopcontact te zitten. Kijk even of geel/groen al in de centraaldoos zit, en waar die anders vandaan moet komen.
De (zwarte) draden naar de lampen moeten met bruin worden doorverbonden. Als u zeker weet dat dit blijvend is, kan dat het beste in de centraaldoos.
Als je de mogelijkheid wilt houden het in de toekomst weer terug te bouwen, en je hebt achter het stopcontact voldoende ruimte, dan kan het ook achter het stopcontact.

Alle verbindingen met draad en lasklemmen maken, niet met verlengsnoer en kroonsteentjes.
 

Vindoes

  • #3
Bedankt voor de uitgebreide reactie! In de centraaldoos zit inderdaad ook geelgroen dus die ga ik bijtrekken. Ik hoop hier morgen aan toe te komen. Ik hou jullie op de hoogte.
 

Vindoes

  • #4
Het is gelukt. Erg blij mee! Thx
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu