Dubbele plus op wandcontactdoos

Rlanl

  • #1
Ik heb een probleem waar ik niet veel van begrijp.
In onze slaapkamer zitten 2 nieuwe (anderhalf jaar geleden aangelegde) stopcontacten.
Vorig jaar deden ze het opeens niet meer maar een dag later weer wel. Niet meer aan gedacht.
Vandaag doen beide stopcontacten het weer niet. Spanningzoeker erin gestoken, blijken beide polen spanning te hebben. Zo te zien niet evenveel, maar toch best fors.
Zo fors dat de apparaten die er normaal op aangesloten zijn het niet meer doen.
Mijn vragen:
  • . wat kan de oorzaak van een dergelijk tijdelijk probleem zijn? (Lekspanning?)
    . moet ik er iets aan laten doen? Is het gevaarlijk?
 

System7

  • #2
Een spanningszoeker is geen betrouwbaar meetinstrument. Ze geven soms doodleuk spanning aan als die er niet is op de draad (hooguit inductie) en andersom.

En ja, dit lijkt me dermate zorgelijk dat je er m.i. een installateur naar moet laten kijken. Eventueel kun je - met de desbetreffende groep in de groepenkast uitgeschakeld! - de wandcontactdoos openmaken en kijken of je de te verwachten kleuren (bruin en blauw, eventueel geel/groen) aantreft. Eigenlijk verwacht ik niet dat dat niet zo zal zijn, meer dat bijv. de blauwe draad in de centraaldoos los is geschoten. Dat kan namelijk verklaren waarom je wel spanning meet (op de fase oftewel de bruine draad) maar apparaten het toch niet doen. En loszittende draden kunnen inderdaad het af-en-toe-wel/af-en-toe-niet-effect opleveren.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Ik denk dat er ergens een nul niet goed vast zit. Dit is (brand)gevaarlijk dus even naar (laten) kijken. Een installateur kan dat zo meten(meggeren)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu