Dubbele balken verankeren?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

De volgende balklaag staat op de agenda om komende week aan te brengen (allemaal volgens opgave constructeur):



Ik loop nog tegen twee praktische details aan:

- De blauwe circel geeft een verbinding aan waar dubbele balken aan elkaar verankerd moeten worden (onder dat punt staat een dragende kolom). Raveeldragers passen hier niet, houtdraadbouten krijg je er ook niet in, de balken hebben geen opleg op de kolom eronder. Wat is de manier om deze balken stevig aan elkaar te verankeren?

- De rode circel geeft een samengestelde balk aan. Deze wordt opgebouwd uit 5 delen omdat de volle lengte niet naar de plek te transporteren is. Samen moeten ze gaan werken als een dubbele balk van de volle lengte. De delen worden samengevoegd met lijm en ankerstangen. Wat is de vereiste hart-op-hart afstand van de ankerstangen?

Dank,
Wim
 

Betweter

  • #2
Een constucteur zal ook de anker afstand van een dergelijke konstruktie berekend hebben en ook de opleg lengtes en bevestiging terplaatste van het steunpunt.
Zonder commentaar te geven over iemand werk, ik vind het vreemde konstuktie vooral die samen gestelde balk.
Ik hoop toch dat hij meer opleg punten heeft dan twee.
 

H@ns

  • #3
afbeelding helaas niet meer online

Of

afbeelding helaas niet meer online

Maar dan als eindverbinding
- ...(onder dat punt staat een dragende kolom).... de balken hebben geen opleg op de kolom eronder...
Huh?! Als het geheel nog in elkaar gezet moet worden kun je dat toch gewoon wel doen?
 

Wamelis

  • #4
Ik heb alle bevestigingen met de constructeur doorgenomen, alleen deze twee details ben ik vergeten in het laatste gesprek. De man is helaas notoir onbereikbaar, dus even snel bellen lukt niet.
Maar dit zijn zulke standaardverbindingen dat ik ze hier wel durf te vragen.

Even voor de uitleg, blauwe circel:
- De kleine balkjes rechts vormen een overkraging boven een steeg.
- De dubbele balk in het midden, op de tekening van boven naar beneden, rust met de uiteinden op twee kolommen (komt een kamer onder). De kolommen rusten weer op de huidige stenen buitenmuur.
- In het gat komt een trap. Ik kan de kolommen niet verbreden voor meer opleg aan de zijkanten omdat de afstap van de trap, waar je de hoek om moet, nu al heel krap is.

* Hoekijzers leken me wat zwak voor deze verbinding, maar als dat gebruikelijk is, ben ik blijkbaar te voorzichtig.

Uitleg rode circel:
- Daar is een dubbele balk gepland van ruim 6 meter. Wegens ruimtegebrek buiten moet alles binnenshuis naar boven getransporteerd worden. Dat lukt alleen maar door de balk samengesteld te maken. Was OK volgens constructeur.

* Maar de vraag is dus: hoeveel 12mm ankerstangen om balken samen te stellen? Als ik ze 50cm hoh zet, is dat voldoende, of is bv 30cm gebruikelijker?
 

Tiho

  • #5
Kan je bij de blauwe cirkel de balken niet een balkdikte korter houden?

dan kan je de onderste misschien twee keer langer maken als dat stukje dat nu rechts zit en vastsfchroeven links en rechts van de balk plus in de kopse kanten van die andere twee.
 

Droid

  • #6
Waarom kunnen die bovenste balken niet doorlopen en alleen tpv het trapgat een raveling maken? Vind het nogal een vreemde constructie.

Ook die dubbele balk is niet nodig mijn inziens. Je kan toch 2 stukken balk daar aan de wand vast zetten en dan met raveeldragers de dwarsbalken monteren...?

Zie het nut van al die dubbele balken totaal niet.
 

Wamelis

  • #7
@Tiho:
Een balkdikte korter maken durf ik niet zonder constructeur te raadplegen. Dit is de zwaarst belaste balk van deze laag, ik hou graag de volle opleg op de kolom eronder.
Maar dat brengt me wel op een ander idee: er kan natuurlijk een derde stuk balk tegenaan gezet worden van een metertje ofzo. Die kan dan aan de kopse kant van de dubbele balk, en tegen de balken aan weerszijden daarvan.

@Droid:
De constructeur heeft dit perfect opgelost.
- Als gezegd, de bovenste balken kunnen niet doorlopen omdat het een uitkraging boven een steeg is. Met balken over de volle lengte zou de belasting op het uitstekende deel te hoog worden. (Let wel: dit is de tweede nieuwe balklaag. Eronder zit de eerste nieuwe laag die op het voormalige dak gelegd is, daar lopen de balken wel over de volle afstand.)
- De middelste verticale balk is dubbel vanwege de belasting.
- De rechter verticale balk is dubbel vanwege het samenstellen en wegens een verspringing in de opleg van de laag erboven.
- De horizontale dubbele balken dragen stabiliteitswanden.
- Er zijn geen muren om iets aan vast te maken. Alles vindt plaats bovenop mijn huis, alleen maar lucht eromheen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Bij de blauwe verbinding zou je een grotere stalen voetplaat kunnen gebruiken. Dan liggen alle balken op staal, en kan je makkelijk houtdraadbouten erdoorheen draaien.

Die vijf balken aan elkaar schroeven zou ik doen met lijm + houtdraadbouten hoh 250, maar zoals gezegd in overleg met je constructeur.
 

Wamelis

  • #9
En daar is-tie dan :-)

 

Lichtpunt

  • #10
Wamelis schreef:
Dag mensen,

Wat is de manier om deze balken stevig aan elkaar te verankeren?

Wat is de vereiste hart-op-hart afstand van de ankerstangen?
Dank voor de foto van het resultaat, ziet er eigenlijk best vertrouwenswekkend uit!

Ter lering voor het forum, welke antwoorden heb je nu gevonden, cq.toegepast voor je vraagstellingen?
 

Wamelis

  • #11
De samengestelde balk rechts is eerst vastgezet met lijm en houtdraadbouten (om te fixeren en de lijm te klemmen), daarna zijn 12mm ankerstangen hoh 25 toegevoegd.

De verbindingen waar geen raveeldrager in past zijn telkens met 2 hoekijzers vastgezet.

Bij het blauwe punt op de tekening is een derde balk van een meter langsgelegd.

(En voor de volledigheid: er is ook nog een hele batterij ankerstangen en stormankers, die steken door naar beneden voor de aanhechting aan het oude huis.)

Ik ga nu door met de laag die hierop komt, als het hele raamwerk klaar is laat ik de constructeur nog 1 keertje langskomen om alles te controleren.
 

Tiho

  • #12
Ziet er netjes wamelis, maaruh ben je een flat aan ,t bouwen ziet er hoog uit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Ziet er netjes uit maar ik vind het een vreemde constructie, vooral waar de kleine balkjes zitten is de sterkte minder dan bij doorlopende balken.
 

Wamelis

  • #14
Dit:



Wordt dit:



Foto is van balklaag 3e verdieping.

De oude stenen muur is het dragende punt aan de rechterkant. De dubbele balk zit daar precies boven, ondersteund door kolommen. Het uitstekende deel rust op doorlopende balken van een nieuwe balklaag op de tweede verdieping. Door deze constructie wordt de zwaarste last naar de stenen muur geleid, en ligt er maar een kleine belasting op de uitkraging.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Oké, nu begrijp ik beter waarom.
 

Rob100

  • #16
Vraag het je constructeur die deze aparte balklaag berekend heeft, die weet exact wat de krachten zijn in de verbinding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu