Dubbele 3-standenschakelaar op 1 mechanische ventilator

Dehussler

  • #1
Beste,

In onze nieuwe woning willen wij graag een mechanische ventilatie voor enkel de afzuiging van de WC op de begane grond en de badkamer op de eerste verdieping. Omdat wij voldoende gaten en kieren hebben in de woning, wil ik deze volledig uit kunnen schakelen, maar ook vanaf twee plekken (begane grond en eerste verdieping) kunnen bedienen.

De ventilatie systemen die ik tegenkom zijn onmogelijk uit te schakelen, maar met een 3 of 4 standen schakelaar en een ventilator met perilex stekker kan ik dat wel realiseren. Alleen vraag mij sterk af of het mogelijk is om een ventilator te kunnen bedienen met twee 3-standen schakelaars. Hierbij moet dan de laatst ingestelde schakelaar leidend zijn.

Bijvoorbeeld: Als hij beneden uit staat (nul stand), wil ik hem op de eerste verdieping op 3 kunnen zetten. En als ik vervolgens weer beneden sta wil ik hem op bijvoorbeeld 1 kunnen zetten, zonder naar boven te moeten.

Is dit uberhaubt mogelijk? En zo ja, hoe moet dit dan geschakeld worden?

Alvast bedankt voor de hulp!

Gr.
 

Xr8

  • #2
Wil je de ventilator uitschakelen dan zul je de voeding moeten afschakelen. Je kunt echter ook de draad voor laagstand niet aansluiten. De ventilator kan dan op midden en hoog draaien. Gebruik je mechanische schakelaars dan zal degene met de hoogste stand leidend zijn.

Neem je een ventilator met RF mogelijkheid dan kun je meerdere afstandsbedieningen inlezen, elke afstandsbediening is dan leidend. Heb je een ventilator met perilex dan kun je eea wellicht met draadloos schakelen maken. Kost waarschijnlijk evenveel dan een box met 2 rf bedieningen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu