Droogtijd dekvloer achtertuin inkorten?

MagisterMatt

 • #1
Beste klussers,

Dit is mijn eerste bericht, hoewel ik al vaak dit forum heb geraadpleegd voor tips en adviezen omtrent klussen. Nu zit ik zelf met een vraag, ik hoop dat iemand me kan helpen. Ik heb de zoekfunctie al gebruikt, maar geen duidelijk antwoord gevonden voor mijn klus.

We hebben als project de bouw van een serre (in de achtertuin als aanbouw aan ons huis) van 5,5m breed x 3m diep. Gisteren zijn ze begonnen met uitgraven van de grond en vandaag zijn de balken en palen geplaatst (zie afbeeldingen). Morgen wordt beton gestort. Daarna worden ook nog de muren gedaan en de dekvloer. Totaal 3 weken aan bouwwerk, volgens de bouwvakker. Dat betekent dat de smeervloer er rond 20 mei ligt en dan moet drogen.

Nu de vervolgstappen: op 4 juni worden er 3 hoge kasten van 2,2m hoog (als onderdeel van een nieuwe keuken) geplaatst op die vloer (tegen de nog te plaatsen muur van de serre) met daarin resp. koel-vriescombi, magnetron en oven. Er zitten dus ongeveer 15 dagen tussen smeren van dekvloer en plaatsen van die kasten.

Wat handige gegevens:
- De betonvloer komt tot 10cm onder de bestaande vloer van de woonkamer.
- Hierop komt de dekvloer.
- De nog te plaatsen PVC-vloer (dat is op 10 juni) komt nádat de keuken (en dus de hoge kasten) is gemonteerd, op aanraden van de vloerlegger. De PVC-vloer is 5 mm dik.

Nu de vragen:
- Is 15 dagen voldoende droogtijd voor het plaatsen van hoge kasten?
- Is 21 dagen voldoende droogtijd voor het leggen van een PVC-vloer?
- Zo nee, wat is jullie ervaring met droogtijdversnellers? Volgens https://www.devloerenmakers.nl/artikelen/droogtijdversnellers/ kan ik het prima halen als een droogtijdversneller wordt toegevoegd.

Het punt is, ik heb verschillende bedrijven voor het project: 1 voor de voorbereidingen, 1 voor de keukenmontage, 1 voor de vloer, 1 voor de serre. Ik heb een strakke planning, om het in 6-8 weken voor elkaar te krijgen. Dit is misschien snel, maar ik denk echt dat het moet lukken met goed plannen en afspreken.

Ik ga het ook voorleggen aan de bouwvakker, maar wilde alvast jullie visie en adviezen. Als iemand nog vragen heeft, of meer informatie wil, laat het weten. Alvast bedankt voor jullie reacties!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Een en ander hangt van veel factoren af.
  Met name het weer en de ventilatie/doorwaaien.

  Ik neem aan dat de beton vloer van de onderkant ook geïsoleerd wordt.
  Dus al het vocht moet er aan de bovenkant uit.

  Te snel drogen is ook niet goed voor de sterkte van beton en dekvloer.

  Ook zullen de wanden en vloeren volledig droog moeten zijn, voordat je de keuken kunt plaatsen, anders gaat het hout/spaanplaat uitzetten van de keuken.

  En dat geld natuurlijk ook voor de vloer voordat de PVC vloer gelegd kan worden.
  Anders ga je het vocht opsluiten en krijg je schimmel.

  Planningen zijn leuk, maar het moet ook allemaal kunnen.
  Anders alles wat verder doorschuiven.
   

  MagisterMatt

  • #3
  Bedankt voor je reactie, Peter. Inmiddels met de bouwvakker besproken en het is mogelijk om de betonvloer 4cm hoger te zetten (isolatie ligt er inmiddels) en aan de dekvloer versnellers toe te voegen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu