Dressoir maken

Freakin

  • #1
Voorop gesteld; ik heb nog nooit een meubel gemaakt. Ik ben echter wel handig met klussen.

Wat ik voor ogen heb, is volgens mij gewoon niet te koop, of je moet zoiets custom made laten maken en dat loopt in de dikke euro's.

Het plan: ik wil eigenlijk een dressoir maken. Deze moet zo'n 2,80 breed (40-50 diep en 60-70 hoog) worden en moet zowel de TV alsmede een aquarium (1.20meter) kunnen dragen. En wetende dat een aquarium zo 200-300 kilo weegt (vol) dan zit daar denk ik het probleem bij al het standaard spul wat verkocht wordt.

Ik kan dus wel wat hout bewerken en verven etc zit allemaal wel goed, maar wat me ontiegelijk moeilijk lijkt is zelf deurtjes en/of laatjes maken.

Dus zat ik te denken, en wellicht speel ik een beetje vals dan, aan deze oplossing:

kast.png


Dit zijn dus kasten van de Ikea, 2x 1m20 en 1x 60cm (middenin). De middelste wil ik dan op maat maken en tussen die 2 van 1m20 maken.

Over het hele geheel wil ik dan 18mm MDF plaat maken, die doorloopt in beide zijkanten (zeg maar een grote omgekeerde U - over de hele bovenkant en zijkant heen dus)

Ik vond dit dus wel een goed idee: betaalbare kastjes met laatjes, deurtjes etc aangevuld met een mooie overkapping in kleur naar keuze.

En toen las ik opeens dat de Ikea kasten maar 50kg mogen dragen.

Nu vraag ik mij dus af: daar waar het aquarium komt (uiterst links, op een 1.20m kast), met die dikke MDF erop, gaat ie dat dan redden met 250 kg erop?
Uiteraard heb ik ruimte achter de kasten om e.e.a. te versterken met hout of alles wat er maar voor handen is.

Zien jullie kansen of kan ik mijn idee beter vergeten?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Genoeg filmpjes op Youtube. Crafted Workshop heeft hier een goed kanaal over.
 
  • Like
Waarderingen: Freakin

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als daar 300 kilo op moet komen zou je eigenlijk een frame uit balkjes moeten maken en de mdf-platen alleen functie van bekleding / afwerking moeten geven. Als de mdf de dragende constructie is gaat het fout (doorbuigen van platen, kastjes die niet meer dicht kunnen of zelfs bezwijken van de constructie).
 

Freakin

  • #4
Zou het werken met de standaard Ikea kasten met daarachter, er tussen en wellicht daarboven een frame? En dat daaroverheen met MDF afwerken?

Als ik naar het huidige kastje kijk van het aquarium, dan vraag ik me echt af hoe dat gewicht gedragen wordt op die 4 simpele verticale plankjes. Sterker nog, dit kastje lijkt ook op een Ikea kast:

image0.jpeg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Als de achterwand goed vast zit, dan is het goed.
Die houd heel het kastje bij elkaar.
Maar er staat inderdaad heel veel gewicht op dat kastje, ik had dat niet geriskeerd zo.
 

Freakin

  • #6
Bovenstaand kastje wordt geleverd door de aquariumfabrikant zelf. Dit simpele kastje gebruik ik al jaren en is zeer stabiel. Maar het bestaat dus uit hele simpele dunne plankjes.

Ik plaatste deze foto omdat ik probeer in te schatten wat er nodig is voor een zelfmade meubel waar hetzelfde zware aquarium op moet komen.

Die Ikea kastjes geven dus eigenlijk aan dat 50kg de max is, maar ik wil dat dus of verstevigen of uit mijn hoofd zetten en helemaal aan de slag gaan met een nieuw idee.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dan wordt de kast die je hebt beter bij elkaar gehouden dan een gemiddelde IKEA kast en zijn wellicht andere materialen gebruikt. Dat is zo niet te zien.
Ik zou gezien het gewicht in ieder geval niet voor MDF alleen gaan als dragende constructie (een paar verticaal staande platen). MDF heeft de eigenschap te vervormen (buigen) onder grote belasting. Daarnaast is het (meestal) erg vochtgevoelig, wellicht niet handig als je met water bezig bent. Je kunt MDF wel gebruiken om een frame uit balkjes dat de last draagt bij elkaar te houden (dus als buitenkant van de kast en deel van de constructie).
 

Freakin

  • #8
Thanks boys. Nou, ik heb nog wat gezocht en nagedacht en heb nu eigenlijk het volgende idee: de serie platsa van Ikea heeft zowaar de optie om een 2 meter 80 kast te maken. Deze kast is relatief stevig maar of ie een aquarium kan houden is onzeker. Daarom dacht ik, als ik de kast dan aan de achterkant aanpas en net onder de ‘topplank’ onderstaande jongens plaats (vast in de muur), dan moet het volgens mij toch lukken?
D4E8FA59-DFB6-4B05-8638-DAD58E71F0DC.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Ik zou zeker geen aquarium aan de muur hangen...

Zorg dat het gewicht volledig op de vloer rust.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
De eenvoudigste, goedkoopste en veiligste oplossing blijft wat verticale balkjes (liefst verbonden zodat je een frame hebt) in de hoeken van de kast.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu