Draineren natte spouwmuur in de kelder

Ringit

  • #1
Ik heb een kelder van zo'n 50m3 onder mijn huis. Er is een probleem en dat is dat bij nat weer de buitenmuur doorslaat en het water langs de muur naar binnenstroomt. De muur staat op de fundering en is van kalkzandsteen (met een spouwmuur). Mijn buurman heeft zijn buitenmuur aan de buitenzijde afgeschermd met plastic zodat het water er aan de buitenzijde niet meer in kan maar het gevolg is nu dat ik nu ook al zijn water erbij krijg... Helaas is afschermen met plastic voor mij voorlopig geen optie omdat ik dan mijn hele tuin zo'n twee meter diep moet uitgraven :? .

Omdat de muur op de fundering staat, bevindt de onderzijde zich zo'n 80 cm van de grond. Mijn idee is nu om, op de plekken waar het meeste vocht zit, gaten te boren zodat het water wat zich in de spouwmuur bevindt weg kan. Het water kan ik dan opvangen en afvoeren hetzij in een regenton oid, hetzij aansluiten op een afvoer. Als het maar weg is dan heb je al een hoop gewonnen.Ik lees veel over impregneren etc maar volgens mij lost dat niet zo heel veel op als het water niet weg kan, dan zoekt het wel een andere weg.

Heeft er iemand ervaring met het draineren van de spouwmuur of weet iemand andere effectieve en betaalbare oplossingen om dit probleem op te lossen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als er water in de spouwmuur staat is er iets goed mis met de afwatering van uw perceel, probeer dat eerst te veranderen voordat u begint met andere ingrepen zoals b.v. drainage.
 

Ringit

  • #3
Hallo Jan,

Bedankt voor je reactie en ik deel je mening. Probleem is dat ik een splitlevel woning heb en de tuin een soort bak is van 1,2m boven het straatniveau waarbij het water alleen naar beneden weg kan. Een andere afwatering houdt in mijn tuin uitgraven en dat wil ik voorlopig even voorkomen want de tuin is redelijk recent aangelegd (door de vorige bewoners, anders had ik het gelijk goed aangepakt).

De kalkzandsteenmuur in de kelder voelt nat aan aan de onderzijde dus vandaar mijn conclusie dat er water in de spouw staat. Ik denk aan twee mogelijkheden om dit op korte termijn op te lossen en dat is of een gaatje boren in de spouwmuur zodat het water weg kan of de muur impregneren (nog geen idee hoe en waarmee maar er is veel te koop). Op lange termijn zal ik zeker de afwatering aanpakken.

Wat zou jij doen??

Alvast bedankt...
Groeten, Arno
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat ik zou ga ik niet opschrijven omdat ik de omstandigheden niet kan beoordelen op afstand.
Het lijkt me overigens vreemd dat er water in de spouw staat, het water zou kunnen doorsijpelen maar meer dan dat lijkt me niet.
Voor zover ik het kan overzien helpt gaatjes boren niets.

Laat eens een paar offertes maken door bedrijven, meestal is er in de beschrijving in de offertes te lezen wat er moet gebeuren en dan kunt u ook besluiten om het eventueel uit te besteden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu