Dragend knieschot ?

Bert VG

  • #1
Er is bij mij al vele jaren geleden een kunststof dakkapel geplaatst van 3 meter breed door een gerenommeerd dakkapellen-bedrijf.

Deze dakkapel is geplaatst aan één kant van mijn schuine puntdak met dakpannen.

Die kant van het dak bevatte oorspronkelijk vijf balken: een horizontale nokbalk, een horizontale balk op de gevel, en drie tussenliggende horizontale balken van 4 meter lang en een dikte/breedte van 8/18

Bij de plaatsing van de dakkapel is de middelste van de drie tussenliggende horizontale balken doorgezaagd op ongeveer 0,5 meter van de dragende stenen zijmuren.

Ter compensatie daarvan zijn twee verticale balken van 6/18 toegevoegd tussen de hoogste tussenliggende horizontale balk en de laagste tussenliggende horizontale balk, aan de beide zijkanten van de dakkapel.

Er is echter verder géén aanvullende balken-ondersteuning aangebracht naar de zoldervloer (die overigens van hout is). Niet tussen de laagste tussenliggende balk en de gevelbalk en ook niet tussen de laagste tussenliggende balk en de vloer, en dus ook bijvoorbeeld geen dragend knieschot.

Bij navraag bij het dakkapellen-bedrijf werd gesteld dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken, omdat er bijna net zoveel gewicht aan dakpannen is verwijderd (inderdaad ca 330 Kg) als wat de dakkapel weegt (ca 300 - 350 kg).

De dakkapel staat inmiddels al jaren, is nog geen millimeter ingezakt, kraakt ook totaal niet, maar toch zit het me niet lekker want voor mijn gevoel is de constructie toch wat mager.

Daarom overweeg ik om alsnog een dragend knieschot te laten plaatsen tussen de laagste tussenliggende horizontale balk en de houten zoldervloer. (Helaas zitten vlak voor de gevelbalk wat verwarmingsleidingen in de weg dus daar kan niks heen)

Derhalve heb ik een paar vragen hierover:

1) Maak ik me terecht zorgen en is het plaatsen van zo'n extra dragend knieschot inderdaad verstandig, en misschien een constructeur maar even laten kijken ?

2) Wat zou het plaatsen van een stevig dragend knieschot van c.a. 4 meter bij 80 cm door een timmerman me dan ongeveer gaan kosten, en wat zou een constructeur ongeveer rekenen ?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
1) Het is goed om te lezen dat er een raveling is aangebracht. Het feit dat er niets kraakt of doorzakt geeft ook aan dat het goed is gemaakt en dat je constructie voldoende overcapaciteit heeft.

Als je toch lasten af wilt gaan dragen naar de zoldervloer zouden 2 korte verticale staanders op het laagste punt van de dakkapel welke rusten op een plat stuk balk al voldoende zijn.

2) Prijzen moet je opvragen bij uitvoerende partijen. Die worden hier niet gegeven.
 

Bert VG

  • #3
Hartelijk dank voor de snelle reactie!

Ad 1) Dit klinkt al geruststellend. En die twee staanders op een platte balk is een goede suggestie

Ad 2) Prijzen ga ik inderdaad nog wel even opvragen.
Vroeg me vooralsnog alleen af waar ik indicatief ongeveer aan moet denken als ik tóch nog zowel een constructeur als een timmerman zou inschakelen die (worstcase) alsnog een volledig dragend knieschot adviseren/ontwerpen/bouwen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu