Draden lichtknopje

Josien81

  • #1
Ik had een hotelschakelaar die ik in de muur heb uitgeschakeld met 3 kroonsteentjes. Mijn lamp die doet het nu niet meer. Achter mijn andere lichtknopje zitten 3 draden terwijl er aan mijn lamp alleen een blauwe en zwarte zitten. Moet ik nu uit het lichtknopje 1 draad afzetten en zoja welke?
Onderaan zitten aan iedere kant 1 zwarte draad en bovenin zit een dikke bruine aan linkerkant. Wie kan mij helpen?
 

Fendtgek

  • #2
Je zal bij de inbouwdoos van de schakelaar die je hebt weg gehaald 2 draden moeten verbinden, een bruine en een zwarte. Welke zwarte maakt niet veel uit, je schakelaar zal alleen andersom werken. Bij de ene zal de schakelaar naar beneden moeten staan om de lamp te laten branden, bij de andere zwarte zal de schakelaar omhoog moet staan bij het branden van de lamp.

Succes.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Hierbij even een eenvoudige afbeelding van die schakeling.
Misschien is het zo duidelijker hoe het er uit ziet.

Je moet dus de bruine draad, met 1 van de zwarte doorverbinden, en de andere zwarte even afdoppen.

 

Josien81

  • #4
Dank voor de info. Ons probleem nu is het volgende.

Schakelaar 1 bevat 2 zwarte en 1 bruine, schakelaar 2 zitten ook 3 kabels in. Omdat we dus niet wiste dat er een hotelschakelaar op zat, hebben we deze met elk een kroonsteentje er op achter het behang gedaan. (volgende keer gaan we dit anders dien). Hoe kunnen we schakelaar 2 nu helemaal uitschakelen? Volgens plaatje Peter zou dit niet kunnen omdat anders de bruine niets meer doet.

Als iemand info heeft hoor ik het graag
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Je kunt eventueel vanuit het lichtpunt door de bestaande buizen een zwarte draad trekken naar de doos van de verbleven schakelaar. Andere mogelijkheid is, als er bij het lichtpunt een bruine draad aanwezig is, om een draadloos schakelsysteem te nemen.
Anders is het jammer van het behang.
 

Leensen

  • #6
Als je een beetje geluk heb, dan lopen alle zwarte draden inderdaad via de centraaldoos waar de lamp zit en kun je gewoon 1 van de zwarte draden van de overgebleven schakelaar gebruiken als schakeldraad voor de lamp.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu