Draagmuur? Verbouwing van een appartement

Mercator123

 • #1
Beste forumleden,

In januari wil ik starten met de verbouwing van een appartement dat ik recent heb gekocht. Betreft een appartement uit omstreeks 1925 gelegen op de tweede verdieping, met hierboven nog twee woonlagen. Zoals zovelen ben ik van plan om een aantal muren door te breken. De verkoopmakelaar gaf aan dat deze muren niet dragend zijn, en toen ik laatst met mijn elektricien door de woning liep om mijn plannen door te spreken was dit ook zijn verwachting. Toch wil ik het nog even extra checken.

De muren zijn ca. 8 cm dik en hebben er sinds de oplevering van het gebouw gestaan. Als je erop klopt voelt het vrij massief aan. Ik heb de originele bouwtekeningen opgevraagd bij de gemeente, en wat opvalt is dat er ten opzichte van de originele constructie al een muur is weggehaald om de woonkamer iets te vergroten. Verder valt op dat de binnenmuren allemaal gestreept zijn weergegeven, wat normaliter volgens mij impliceert dat het een niet-dragende muur is.

Onderstaand vinden jullie enkele foto's van de recente plattegrond en de originele bouwtekeningen (originele plattegrond, tekening van balkconstructie en tekening van funderingspalen). De in het rood omcirkelde muren betreffen de muren die ik wil verwijderen. De balken lijken de volledige breedte van de woning te overspannen (ca. 5.8m-6m), en het feit dat de muur in de woonkamer is weggehaald geeft mij wat dit betreft ook hoop. Hebben jullie wellicht enig inzicht in of dit dragend/niet-dragende muren zijn? Alvast veel dank!

Huis nu goed.JPG

Huis1.jpg
Huis2.jpg
Huis3.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  De rood omkaderde muren zijn niet dragend.
   
  • Like
  Waarderingen: Mercator123

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  alleen de gevel en de bouwmuur is bij jouw dragend verder zit nergens een fundering onder
   
  • Like
  Waarderingen: Mercator123

  Mercator123

  • #4
  Veel dank voor de snelle reacties!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu