Draagmuur of niet? bouwtekening

PMKoning

 • #1
In ons nieuw gekochte jaren 30 huis willen we graag de BG rigoreus gaan verbouwen. In die plannen zouden we ook een groot deel van een van de langsmuren willen verwijderen om zo meer open ruimte te creeeren. Onbekend is echter of deze muur een draagmuur is. NU weet ik dat je o.a. kunt zien aan het einde van de balken van het plafond, muren erboven en nog wat dingen kunt zien of het een draagmuur is, maar dat zegt t nooit met 100% zekerheid. Het beste is dus de bouwtekeningen. Nu heb ik die al kunnen opdiepen uit het gemeentelijk archief, maar ja dan moet je ze nog kunnen lezen ;)

Kan iemand (met verstand van zaken) wellicht zijn licht hier over laten schijnen? Zie de bijlage. Het gaat dus om de lange muur rechts van de woonkamer die de gang scheid van de woonkamer.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Laat evt een architect of een aannemer er naar kijken
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Als er balken met het einde op een muur rusten kunt u er van uitgaan dat het een dragende muur is, langsmuren zijn bijna altijd dragend.
  Volg verder het advies van Henk253.
   

  Mark en 3 meiden

  • #4
  Zeker het advies van henk253.
  je weet nooit wat er de laatste 80 jaar al veranderd is aan je nieuwe jaren 30 huis :mrgreen:
   

  Rob100

  • #5
  Beste PMkoning,
  Als je zo rigoreus wil gaan verbouwen, altijd architect/tekenaar en aannemer in schakelen. Je kunt niet zomaar wanden verwijderen als je (met alle respect) het verschil tussen een draagmuur of lichte scheidingswand niet eens weet. Gaan gokken met je veiligheid in huis vind ik onbegrijpelijk. Jaren 30 huizen hebben vaak kleine vloer overspanningen. Op je tekening zie je stippen en dat zijn de palen onder de funderingsbalken, alles wat boven deze balken bevind is dragend. Je kunt niet te veel metselwerk verwijderen want dan komt je stabiliteit van je woning in het geding, dus architect of tekenburo of aannemer inschakelen.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Hetzelfde andwoord was ook al eerder gegeven. :wink:
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu