Draagkracht van een plank aan een betonnen muur.

Aquarioot

 • #1
Zoals mijn naam al doet vermoeden ben ik een groot liefhebber van het houden van vissen. Nu heb ik dus veel verstand van vissen, maar van klussen is mijn kennis zeer beperkt, vandaar mijn vraag. Nu wil ik op een plank aan de muur kleine aquaria zetten als kweekbakjes voor mijn vissen. Het probleem is alleen dat ik wel zeker wil zijn dat die plank aan de muur blijft hangen, water is immers zwaar.

De muur waar ik ze de plank aan wil bevestigen is van beton en is zo'n 20cm dik. Ik vermoed dat het een massiefe muur is die in de flat waar ik woon een dragende functie heeft. Al met al een stevige muur dus.

De plank kan maximaal zo'n 150cm lang worden en zo'n 35 cm van de muur af komen. De grootte van de plank en wat ik erop wil zetten hangt behoorlijk af van wat mogelijk is.

In het meest extreme geval wil ik op een plank van 150x35cm een aquarium van 150x30x30cm kwijt. Dat is een volume van 135 liter, wat dus neer komt op zo'n 135 kilo water, daar gaat wat bij omdat er ook een bodem, verwarming, filter ed. in komen, die zwaarder zijn dan het volume aan water dat zijn innemen. Dan komt er denk ik nog zo'n 30 kilo voor het glas van het aquarium bij, plus zeg zo'n 5 kilo aan lampenkap ed. Dan kom je dus op zo'n 200 kilo vermoed ik. Mogelijk zet ik er enkele kleine aquaria op waardoor het gewicht iets lager is en iets minder mooi verdeeld.

Mijn vraag is dus kan zoiets? En hoe kan ik dat het beste voor mekaar krijgen? Dus welke soort ophanging , wat voor plaknk, hoe dik, ed.

Alvast bedankt!

ps. Mocht dit op een verkeerde plek staan, dan mijn excusses, ik wist niet zo goed waar het neer te zetten.
 

Fiesiekus

 • #2
Maak een frame van staal of RVS, zet dat tegen de muur en plaats daar de plank op. Slaap jij rustig (135 l water over de vloer is geen pretje, vooral niet voor de benedenburen) en idem je visjes. Guppies?
 

Aquarioot

 • #3
Aangezien ik een student ben leef ik klein, m'n kamer is zo'n 13 m2. De ruimte die ik op de grond heb is al opgevuld met een metalenframe en 2 200 literbakjes.

Vandaar dat ik moeilijk wil doen met een plank aan de muur. Die komt dan boven een plek waar al wat staat, namelijk een wasmand, een wasbak en een stoel.

Gezien de opzet van dat stukje ruimte is een frame niet echt een optie aangezien 1 poot dan redelijk voor de wasbak komt te staan.

Het meest extreeme idee is dus blijkbaar niet een heel goed idee, dat lag in de lijn der verwachting. Dan stel ik het plan gewoon een beetje bij. Het minst ambitieuse plan is een plank aan de muur met enkel mijn kleinste bakje, een 40x19x23cm bakje. Daar gaat zo'n 17 liter in en dat weegt totaal denk ik zo'n 25 kilo. Is dat mogelijk of ook niet echt aan te raden?

Verder heb ik nog een 50x30x30cm bakje die ik op zich ook best op de muur zou willen. Dat is wel een stuk zwaarder, er gaat 45 liter water in dus totaal een kilo of 60 denk ik. Is dat ook mogelijk of ook niet echt aan te raden?

Wat betreft de vraag "Guppies?":
Nee, wel Apistogramma cacatuoides, Corydoras panda, Hemigrammus ocellifer, Centromochlus perugiae en waarschijnlijk Peckoltia sp. l205.
 

Pepjo

 • #4
Toevallig geen balkenplafond ?
 

Aquarioot

 • #5
Nee, geen plafond van balken oid. Ook beton.
 

Mark en 3 meiden

 • #6

ik had 4 van dit soort beugels onder een bak van 160 x 50 x50
waarin 4 pauwogen en 1 pantser meerval woonden aan een halfsteens gemetselde muur
beugels zijn gemaakt van:
koker 40x40x4
plat/strip 60x8
vastgezet met keilbouten m12x 60
maten op tekening zijn in mm
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Er zijn heel veel verschillende plankdragers te koop, van lichte tot heeele zware, ook bv. voor schoorstenen. Dus ook zo'n grote bak valt best aan de muur te hangen, zolang je maar de juiste drager (en aantal) kiest, en de bevestiging in orde hebt. Gewoon rondneuzen in een (bij voorkeur iets professionelere) bouwmaterialenzaak en aan de slag!

grtz
Henk
 

DervishD

 • #8
Ik heb toen ik jong was in een bejaardentehuis gewerkt op de technische dienst. Sommige bewoners waren slecht ter been en moesten iets hebben om zichzelf uit een stoel te trekken. We gebruikten daarvoor een ketting met een handvat eraan wat we met een stalen plug aan het plafond bevestigden. Werkt precies hetzelfde als een kunststof plug met als verschil dat je een stuk draadeind in een stalen plug draait. Boren, plug in de muur, draadeind erin draaien en vier stalen delen (soms met weerhaken eraan) verankeren zich in het beton. Sommige stalen pluggen kunnen een gewicht meer dan 200 kilo dragen.
 

Aquarioot

 • #9
Bedankt voor de antwoorden allemaal.

Kort samengevat, er kan vanalles. Ik moet dan alleen nog bedenken wat ik precies wil. Daarnaast moet ik me ook maar even verdiepen in het er weer van de muur afkrijgen van de dragers, omdat ik de kamer weer netjes moet achterlaten als ik over enkele jaren verhuis. Keilbouten schijnen niet echt makkelijk weer uit de muur te krijgen zijn.
 

Mark en 3 meiden

 • #10
Keilbout wegwerken bij verhuizen
vlak met de muur afslijpen wat nog in de muur zit met centerpunt of doorslag muur inslaan en wegplamuren
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #11
Je hebt tegenwoordig krokodille pluggen van het merk ###### dit zijn haast massieve pluggen in de beton zitten die vaster als een keilbout wel een zo dik mogelijke schroef of houtvret gebruiken in de betere bouwmarkt te krijgen
 

Gekske

 • #12
Makkelijk zou het zijn als je de plank in een hoek kan maken ik had mijn bed in mijn studententijd in de hoek bevestigd met keilbouten, 1 balk aan de zijkant van het bed op de muur, 1 aan het hoofdeinde en een ketting naar het plafond alles met keilbouten bevestigd en alleen al aan de ketting konden we met 2 personen hangen. Als je het aquarium vervolgens netjes in de hoek schuift valt dat zeker niet naar beneden, na verhuizen keilbouten eruit gehaal door ze eerst los te draaien en voorzichtich terug te tikken. Je moet natuurlijk wel de juiste gaten boren. Cement erin en klaar voor de eindkeuring ;-). Voor nagenoeg elke schroef geldt dat ze meer kracht kunnen weerstaan op afschuifbelasting dan op trekbelasing (kortom de maximale belasting (trek) van de keilbout in het plafond was kleiner dan die in de muur zaten) succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu