Draagkracht betonlatei ivm schuifdeuren

Jos78

  • #1
In mijn nieuwe woning (nieuwbouw) wil ik graag een dubbeldeurs schuifsysteem op de wand maken. De wanden (gasbeton, 10cm dikte) waartussen de deuren moeten komen lopen nu nog door tot het plafond. Ten behoeve van de schuifdeuren moet ertussenin dus ca. 30-40cm dicht worden gezet tot aan het plafond. Het betreft overigens geen dragende muren.

De afstand tussen beide muren is 165cm. Er komen 2 houten (idee barndoors) te hangen welke elk 50/60kg wegen.

Welk materiaal kan ik het beste gebruiken om de opening bovenin dicht te maken? Wat ik kan vinden is een betonlatei van 6cm hoog en 10cm breed. Ik dacht deze te gebruiken van 200cm lang zodat ik aan beide zijdes net iets meer dan 15cm opleg heb. Hierop komt cellenbeton tot aan het plafond.

Wat ik alleen nergens kan vinden is wat een betonlatei kan hebben als er gewicht aan hangt. Kan deze het gewicht van de deuren aan? De deuren zullen voornamelijk open staan en het systeem wordt zodanig bevestigd dat de zwaarte verdeling over de gehele roede en dus ook beide zijdes loopt maar toch.

Graag hoor ik ervaringen en tips

Alvast bedankt :bedankt:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Die maximale belastingen ken ik ook niet, maar een paar schuifdeuren moeten wel kunnen. Het beste is de rail boven de latei vast te zetten.
 

Jos78

  • #3
Bedankt IJkenhout. Nu kwam ik er vandaag achter (woning moet nog opgeleverd worden) dat de wanden 7cm dik zijn en niet 10. Aan de ene zijde maakt de muur een hoek met een andere wand (wat stabiliteit zal geven) maar aan de andere zijde is dit een rechte muur welke van plafond tot vloer loopt (ca 150cm breed en 260cm hoog). Op zich kan ik de betonlatei er in de hoogte opleggen (6cm in de breedte en 10cm hoog) maar ik vroeg me af of een muur van 7cm dik stevig genoeg is om hier schuifdeuren aan te hangen? Het idee is een zwart metalen rail met robuuste houten (zware) schuifdeuren.

Iemand die hier iets zinnig over kan zeggen?

Wederom alvast dank!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De deuren schuiven voor de muur langs? Misschien is een schets wel handig om te voorkomen dat we het verkeerd snappen.

Ik weet niet precies wat een 7cm gasbeton wandje kan hebben. Ik verwacht dat dit wel moet kunnen, maar ben ook benieuwd naar reacties van anderen.
 

Jos78

  • #5
Klopt IJkenhout, de deuren schuiven voor de muur langs.

Dit zijn de 2 muren, huidige situatie:


Tussen de 2 muren in zal bovenlangs een stuk muur moeten komen waaraan de rails wordt bevestigd voor de schuifdeuren. Even creatief met Paint, dit moet het worden:


Hoop dat dit het duidelijker maakt.

Zou een betonlatei op z'n kant stevig genoeg zijn? Ik vraag me ook af wanneer een muur 'los' in de ruimte staat (dus geen muur haaks erop) hoeveel gewicht dit kan hebben. Het is niet de bedoeling dat ik het stuk muur links uit z'n verband trek.

Ik heb overigens eerder een soortgelijke opening gemaakt in mijn vorige woning (zat een deur met bovenlicht en deze eruit gehaald). Hiervoor had ik 2 stalen hoekprofielen gebruikt en daarmee een soort latei gemaakt van gasbeton. Eenmaal uitgehard deze opgelegd in de muur, dichtgezet en gestuct. Zat superstrak en mooi, na 5 jaar nergens geen scheurtje oid te bekennen. Maar deze opening was smaller en er kwam geen gewicht aan te hangen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Bedankt voor de duidelijke foto.

Een betonlatei zal zeker voldoende zijn. Leg deze aan beide kanten minimaal 15cm op. De rail bij voorkeur boven de latei monteren. Als de wand tot het plafond doorloopt, gaat dit vast goed komen.
 

Jos78

  • #7
Hartelijk dank voor je reactie IJkenhout.

Inmiddels de sleutel van de woning mogen ontvangen. Nu wilde ik vandaag aan de latei beginnen maar liep tegen het punt waarmee ik de betonlatei het beste kan verlijmen op het cellenbeton. Kan dit met Fix&Finish of blokkenlijm? Geeft dit een stevige verbinding tussen het beton en de cellenbetonblokken? Of moet ik eerst een primer gebruiken op de betonlatei om goede hechting te krijgen? Tevens de vraag of het in dit geval van belang is de betonlatei te ondersteunen bij het verlijmen. De latei zelf is 200cm en wordt ca 16cm opgelegd aan beide zijdes (opening is 168cm).

Alvast bedankt wederom
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Op beton stucen doe je met betocontact. Maar zo'n klein stukje opleggen kan volgens mij wel.

Ondersteunen is wel nodig. Blokkenlijm krimpt geloof ik niet, dus een kunststof afstandshouder op de oplegging kan ook (en die rondom afvullen).

Moet wel zeggen dat ik zelf weinig ervaring heb met cellenbeton. Dus andere reacties zijn welkom.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu