Draadloze thermostaat toevoegen, Bulex Thermomaster

Ronnes

 • #1
We hebben al een tijdje een pelletkachel die we af en toe gebruiken. Als de kachel brandt, krijgt de verwarmingsketel geen signaal meer van de kamerthermostaat met als gevolg dat de andere kamers in huis niet meer opgewarmd worden. Ik heb na overleg met de Bulex-technieker een draadloze thermostaat gekocht voor in de badkamer en die wil ik parallel aansluiten op de ketel. De radiotoren in de woonkamer zetten we dan uit, zodat de warmte naar de andere kamers gaat. De technieker heeft aan mijn vrouw uitgelegd hoe ik de draadloze thermostaat moet aansluiten (ik was niet thuis), maar ik kom er niet uit.

Volgens de technieker moet ik twee draden van de e-bus verbinden met de ontvanger en een brug leggen op de ON/OF, terwijl ik zou verwachten om de ontvanger gewoon parallel te verbinden (samen met de kamerthermostaat) op de ON/OFF? Het is de bedoeling dat de huidige thermostaat gewoon zijn werk blijft doen als we de pelletkachel niet aan hebben.

Ketel is een Thermomaster F 29 E
De huidige thermostaat is aangesloten op de ON/OFF.
De nieuwe thermostaat is een Exacontrol 7 R
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Dit klinkt als een houtje-touwtje oplossing. Het basis probleem is dat de woonkamer en andere kamers een andere warmtebehoefte hebben. Dat los je met één extra thermostaat niet op.

  Je verwarmingssysteem opdelen in meerdere zones en de thermostaten elke zone laten regelen geeft een veel houdbaardere oplossing.
   

  Ronnes

  • #3
  De pelletkachel wordt maar af en toe gebruikt (< 20 maal per jaar). Op die dagen willen we wel dat vooral de badkamer ook warm wordt, daarom een thermostaat in de badkamer. De radiotoren in de woonkamer draaien we dan dicht. Mijn vraag is of ik de ontvanger parallel kan/mag aansluiten over de huidige kamerthermostaat?
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #4
  U heeft advies ingewonnen bij een technieker en op basis daarvan een component gekocht. Ik zou teruggaan naar de bron voor uitleg over de aansluiting van die component.
   

  Ronnes

  • #5
  Probleem is dat de techniekers van Bulex niet bereikbaar zijn...
   

  Ronnes

  • #6
  Als ik, zoals de technieker het aan mijn vrouw heeft uitgelegd en opgeschreven, een brug leg over de ON/OFF aansluiting, dan krijgt de ketel toch permanent het signaal dat hij moet warmte geven?

  De blauwe en zwarte draad komen van de huidige kamerthermostaat:
  IMG_0599[1].JPG


  En dan is er nog het volgende probleem: volgens de installatiehandleiding van de draadloze thermostaat moet ik aansluiten op de klemmen "RT" en "FP" van de ketel, maar die klemmen zie ik nergens.


  IMG_0600[1].JPG


  Nogmaals mijn vraag: kan/mag ik de ontvanger van de draadloze thermostaat parallel aansluiten over de huidige thermostaat? En kan ik iets fout doen als ik de draden onderling wissel?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu