Douchevloer op XPS?

had75

  • #1
Dag forumgenoten,

Ik ben momenteel bezig om onze badkamer te verbouwen. De douchebak is er uit, evenals de volledige cementdekvloer (was gescheurd). Deze wordt opnieuw gelegd, waarna de douchevloer erop komt. Deze douchevloer is 3cm dik en zou eigenlijk nog 2cm hoger moeten komen op de cementdekvloer om ervoor te zorgen dat ie na het leggen van de tegels optisch "op" de tegels ligt. Zie plaatje, dat is duidelijker denk ik.

Vraag is nu; Kan ik XPS van 20 dik gebruiken om te verhogen en hier de bak op lijmen, of kan ik dit beter op een andere manier oplossen (2cm cementdekvloertje, 18mm multiplex oid)? De douchevloer is 140x90 en weegt een goede 70 kilo.

1636035726334.png


Alvast dank voor het meedenken!
 

MP_VD

  • #2
Toevallig net ook zoiets aan de hand. Ik wil ook gewoon XPS gebruiken, maar dan 5mm. Alleen om wat kleine niveauverschillen op te vangen. de composiet doucheplaat moet namelijk niet op een kiezeltje ofzo komen te liggen.
XPS lijkt hiervoor prima geschikt. drukvast en waterbestendig.
Een fabrikant schijft hiervoor een PUR laag voor als onderlaag. zou ik zelf niet doen, ivm mogelijk degenereren van PUR in loop van tijd.

douchevloer iets lager is wel strakker en je hebt minder opstap.

multiplex nooit gebruiken hiervoor
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Waarom allemaal gaan liggen knutselen en prutsen.
Verhoging gewoon met specie maken.
 

MP_VD

  • #4
Fabrikant van die composietplaat schrijft wel voor dat je em in de PUR schuim moet leggen.. of kan ie gewoon koud/ verlijmd op de cementvloer?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Je kunt de pur ook op de specie vloer aanbrengen en daar dan de bak op.
Zorg wel voor gewicht in de bak, anders drukt de pur de bak omhoog.
Maar laten we even wachten op de originele topic starter, want anders ben jij zijn vraag aan het overnemen.
 

had75

  • #6
Dank voor jullie reacties. Volgens de handleiding kan de vloer rechtstreeks op de cementdekvloer gelijmd worden. Vreemd genoeg staat er ook dat de vloer niet "ingebouwd" mag worden (ivm uitzetten, het is een mineraalmarmer plaat); met andere woorden, deze moet hoger dan de tegels liggen (zoals ik ook wil).

Ik heb de vraag bij de leverancier neergelegd of XPS mag, maar het lijkt me dat dit niet echt een probleem kan zijn aangezien XPS drukvast is en de hele douchevloer zal ondersteunen. Anders zal het inderdaad zoals Peter zegt specie worden.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Let wel op dat XPS vlak is, en de bak van de douchevloer misschien niet. Ik zou hem dus niet zonder iets ertussen op de XPS leggen, anders heb je alsnog kans op barsten. Je moet nog een vereffende laag tussen doen (lijm, pur, of wat dan ook) - of was je dat al van plan?
 

had75

  • #8
De douchevloer is een vlakke plaat, waarbij de bovenkant licht aflopend is gemaakt. De onderzijde is dus perfect recht (gelukkig).

Overigens bericht van de leverancier;
Het is niet de bedoeling dat de bak op isolatieplaten gelegd wordt. Dit moet op een harde ondergrond gemonteerd worden. Zeker met Mineraalmarmer, gezien het gewicht.

Duidelijk antwoord, het wordt dus toch inderdaad specie zoals Peter al voorstelde. Ook om de garantie te waarborgen...
 
  • Like
Waarderingen: MP_VD en Peter
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu