Douche bak en wand waterdicht maken

dejongarno

  • #1
Beste klussers. Ik loop een beetje vast:

In ons huis in Frankrijk ben ik bezig om in de sous sol (laten we zeggen: kelder met voldoende leef-hoogte) een slaapkamer met inpandige badkamer te creëren.
Ik loop nu tegen wat uitdagingen uit mbt het goed waterdicht maken van de doucheruimte.

1: Om te beginnen heb ik groene gipsplaten gebruikt in de badkamer en dus ook achter de toekomstige douchetegels. Nu zie ik nogal wat kritiek komen (met name van Skill Builder op YouTube) op groene gipsplaat, zelfs als je deze in het geheel insmeert met een waterdichte coating. Er wordt beweerd dat er na verloop van tijd altijd water door de voegen sijpelt en daarmee je gipswand verrot. Ik vraag me nu dus af of ik ze alsnog moet vervangen voor bv Fermacell platen of een andere oplossing?

IMG_4907.jpg

2: Dan het plaatsen van de douchebak. Onze lokale loodgiet-beunhaas (geen zorgen; hij leest niet mee ;-) Raadde me aan om de groene gipsplaat op de rand van de douchebak te plaatsen, dus de douchebak net ónder de gipsplaat te laten vallen en deze dan goed af te kitten. Nu ik dit heb voorbereid (zie foto 1), kan ik me niet voorstellen dat dit de beste en meest waterdichte optie is...?! Ik overweeg dus om óf de groene gipsplaten te vervangen voor een Fermacell plaat, óf om een halve meter uit te snijden en dit deel dan alsnog op te vullen met groene gipsplaat, maar dan gewoon wel tot aan de betonvloer. Vervolgens zet ik dan de douchebak tegen de Fermacell of groene gipsplaat aan, zoals ik het eigenlijk overal zie op het web.

IMG_4910.jpg


3: Omdat het een kelder betreft, ga ik werken met een broyeur/pomp die in de aangrenzende ruimte komt te staan. Om deze reden zit de afvoer en chiffon dus niet IN de vloer, maar loopt ie over de vloer (zie foto 2) naar een gat in de wand, naar de pomp. Ik zie veel advies over het afdichten mbv een kimband. Als ik de Fermacell/gipsplaat wél op de betonvloer laat eindigen, zou ik kimband kunnen plaatsen voor extra waterdichtheid. Maar hoe maak ik dit dan goed waterdicht rondom deze afvoer? Ik kan de kimband tenslotte niet tot op de vloer plakken op die plek? Of is kimband geen goede optie en heeft iemand hiervoor een beter idee?

De douchebak hoop ik op 20mm isoplaat (zie foto 2) en 10mm OSB te leggen, voor de benodigde hoogte.

Sorry; uitgebreid verhaal! Ik hoop dat iemand me wat raad kan geven; merci!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Groene gipsplaat kan wel, maar een waterdicht materiaal (zoals wedi-board) is beter.

Plaats de douchebak tegen de wand aan, niet de wand op de bak. De naad tussen wand en vloer voorzien van kimband.
 

dejongarno

  • #3
Dank je @IJkenhout

Maar hoe kimband te plaatsen als ik met die afvoer zit? Op die wand zit er dus geen gesloten hoek, tgv die opening in de wand voor de afvoer (zie foto)

Ik heb nu idd een stuk uit de platen gezaagd er een nieuw stuk ingezet die wél tot de vloer loop, zodat ik de bak tegen de gipsplaat aan kan plaatsen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik ben niet zo bekend met afvoeren, daar hebben we hier weer andere personen voor. Het lijkt alsof de afvoer naar boven gaat? (dat zou vreemd zijn)
 

dejongarno

  • #5
De afvoer loopt horizontaal over de vloer naar en door de muur, naar de broyeur/pomp (zie mijn uitleg boven)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dit stuk lijkt omhoog te lopen:
1704715778163.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu