Doorvoer/onderdoorvoer van nutsleidingen

Boukehj

  • #1
Hallo,
Ik ben bezig met een ingrijpende verbouwing en wil o.a. de meterkast verplaatsen. Tevens wordt er een nieuwbouwstuk aan het huis gebouwd.
Nu ontstaat de volgende situatie: de meterkast blijft in het 'oude' gedeelte van het huis. Er zijn nu geen doorvoerbuizen voor de nutsvoorzieningen (alleen gas is netjes, de rest stamt uit 1962). Om van de meterkast naar buiten te komen, kom ik eerst een bestaande funderingsstrook tegen en vervolgens een (nog te storten) nieuwe funderingsstrook. De totale afstand van de meterkast naar buiten zal ik met een doorvoerbuis van 4.5 meter kunnen redden.

Nu begrijp ik dat het gebruikelijk is om de doorvoerbuizen door de fundering heen te leiden, op 15-20 cm van de bovenrand / ten minste 50 cm onder maaiveld. Dat kan voor de nieuw te storten fundering, maar dat zal niet gaan voor de bestaande. Mijn vraag: is het toegestaan/ aan te raden om de doorvoerbuizen onder de bestaande binnenfundering te leiden en vervolgens omhoog te laten lopen naar de nieuwe buitenfundering? Ontstaan daardoor misschien te veel bochten? Zijn er andere methoden?

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je moet daar speciale doorvoerbuizen voor gebruiken.
Deze hebben 1 ruime bocht om op diepte te komen.
Tevens zijn deze buizen uit 1 stuk, geen koppelingen dus.
Zie ook https://www.mijnaansluiting.nl/
Hier staan alle eisen waaraan meterkast en doorvoeren moeten voldoen.
 

Boukehj

  • #3
Weet ik! Ik zal een grondplaat en doorvoerbuizen kopen, maar mijn vraag is vooral of ik nog een bocht in die doorvoerbuizen kan/mag maken. Met de bocht die al in de doorvoerbuizen zit kom tot onder de bestaande fundering, maar dan moet ik dus nog omhoog en buigen naar buiten. Kan dat? En vooral: mag dat?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Buigen gaat niet, en een losse bocht mag niet.
 

Boukehj

  • #5
Ok, duidelijk. Tja, dan zal ik ook onder de nieuwe fundering door moeten gaan.

Dan wordt het zoiets:




Iemand nog een betere oplossing?
 

Ralph

  • #6
Buigen van een extra bochtje kan wel maar dan wel een grote of flauwe bocht. Gewoon warm maken met een brander en stukje bij beetje buigen. Daarna is het handig zelf even te testen of je een buis erdoor krijgt.

Heb je dat allemaal passend dan moet je liegen alsof het gedrukt staat tegen de energie distrubiteur dat alles volgens de richtlijn is in gebouwd. Die jongens die later de aansluiting maken, maken er nooit geen probleem van in mijn ervaring.

Het kan bij renovaties van oudere gebouwen niet altijd zo als het moet en dan word het al gauw gemaakt zoals het kan.
 

Gerrit

  • #7
Dat ligt er maar aan waar je bent en welke aannemer het werk uitvoert.

De aannemer die hier in de buurt werkt maakt er wel degelijk een probleem van.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Die in mijn rayon ook.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu