Doorvoer achterwand meterkast

Marein

  • #1
Dag,
Ik ga mijn gaskookplaat vervangen door een inductiekookplaat. Het aanrecht staat aan de andere kant van de muur waar de meterkast tegenaan gebouwd is. Mag ik nu een gat in de achterwand van de meterkast boren om direct onder het aanrecht uit te komen en daar een Perilex wcd te plaatsen? Zo ja zijn er nog voorschriften hoe/waar dat eventueel zou moeten gebeuren?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ongeacht of het mag (dat weet ik niet want ik ken de voorschriften wat dat betreft niet): je hebt een enorm probleem als je zomaar op die plek gaat boren. Want dan zit je hele groepenkast onder het gruis en kun je alle onderdelen ervan gaan vervangen. Het kan zelfs doordringen tot het gedeelte eronder: meter + hoofdzekeringen...

Als je dus iets op dat gebied zou doen, zul je de mogelijkheid moeten hebben de spanning van die groepenkast af te halen en dan alles erin zorgvuldig met plastic (afdek-)folie dicht te plakken. Liefst dubbel: bijv. plastic zakjes om elk onderdeel heen + een laag folie over het geheel!

Vervolgens bij het boren een stofzuiger erbij houden (heb je een extra hand voor nodig).

Of het mag weet ik dus niet, maar een foto van de situatie lijkt me wel handig voor degene die het wél weet. :wink:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Er is volgens mij een verschil tussen het boren in de meterkast en het boren in de groepenkast...
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Is toegestaan

@kees Als je een gat onderin je MK boort komt er echt geen gruis in je groepenkast
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik begreep dat TS direct door de groepenkast naar achteren wilde boren. Ik heb hier al heel wat keren gezien dat groepenkast en meterkast door elkaar gehaald werden en met 'meterkast' de groepenkast bedoeld werd.

Maar ik zal het in dit geval (hopelijk) wel verkeerd begrepen hebben. :wink:
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
Ts wil onder zijn keukenblok uitkomen, dus zal hij onder in zijn MK een gat willen boren
 

Marein

  • #7
Een meterkast dus, schreef ik (en geen groepenkast) met een achterwand (van hout) tegen een muur van beton. En met een boorhamer zit echt niet alles gelijk onder het gruis. Bovendien doe ik het een flink eind onder de GROEPENkast.
Ik begrijp dat dat is toegestaan. Ik hoop dat dat klopt. Dan zoek ik een leuk plekje als daar verder geen regels voor zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Mijn antwoord was goed bedoeld hoor... :?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu