Doorstroomperikelen vloerverwarming

Ejs

  • #1
Enige tijd geleden is mijn cv ketel vervangen. Op deze cv ketel is ook de vloerverwarming aangesloten zonder platenwisselaar en dergelijke.
Volgens de gegevens van de leverancier van de cv dient de vloerverwarmingsverdeler hydraulisch neutraal aangesloten te worden. Hoe kan ik bepalen of mijn huidige verdeler hydraulisch neutraal of hydraulisch actief is en wat bedoelt men exact met de termen hydraulisch actief en hydraulisch neutraal. Van de huidige verdeler is een foto bijgesloten.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Hydraulisch neutraal betekend dat de verdelerd niet zuigt of perst in de leidingen.
Je kunt je voorstellen dat je voor en na de pomp verschillende drukken hebt.
Zoals je verdeler nu is aangesloten is het dus niet hydraulisch neutraal, want de ene aansluiting zit voor de pomp, en de andere na de pomp.
Om het dus hydraulisch neutraal te krijgen moeten beide aansluitingen aan 1 kant zitten, Meestal zitten de aanvoer en de retour op dezelfde kant als de retourslangen uit de vloer.
 

Ejs

  • #3
Bedankt Ingmar89 voor de snelle reactie.
Als ik het goed begrijp heb ik met deze verdeler het volgende probleem verklaard. Indien de cv pomp niet draait en de pomp van de vloerverwarming wel draait, zal er altijd een stroming door de cv plaats vinden. Door nu een hydraulisch neutrale verdeler te plaatsen zal er geen stroming door de cv meer zijn in de bovengeschetste situatie.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Klopt helemaal!
Opzich is die stroming door de cv niet zon heel groot probleem.
Echter, als die cv nu ook warm water warm houdt, dan snoept hij daar water vanaf. daardoor zal die dus telkens aanslaan.
Wat dan weer resulteerd in een hog gasverbruik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu