Doorstroom tapwater te laag

AyDee

  • #1
Hi all,

Mijn CV-ketel (Itho Aqua-Max HR42/52 25ltr uit 2011) heeft een te lage doorstroom waardoor de ketel ontregelt (al langer). De temperatuur van het tapwater gaat fluctueren en deze fluctuatie wordt steeds groter naarmate de tijd vordert waarna de ketel uiteindelijk op een thermische beveiliging uit slaat en na een tijdje weer opstart. Dit blijft zich herhalen. De ketel wordt jaarlijks onderhouden. Dit probleem doet zich voor bij drie thermostaat kranen waarvan ik enkele metingen heb:

1) Flow van thermostaat kraan via slang en douchekop: 5,8-6,1 ltr/min bij een temperatuur van 38/39 graden water. (ontregelt)
* ik heb test 1 ook herhaald met puur koud water en toen heb ik een flow gemeten van 8 ltr/min.

2) Flow van thermostaat kraan (zonder slang/douchekop): 7,7-7,9 ltr/min bij een temperatuur van 38/39 graden water. (blijft stabiel)

3) Flow van thermostaat kraan bad via slang en douchekop: 5,8-6,0 ltr/min bij een temperatuur van 38/39 graden water. (ontregelt)
4) Flow van thermostaat kraan bad via kraan (zonder slang): 7,7 ltr/min bij een temperatuur van 38/39 graden water. (blijft stabiel)

5) Flow van thermostaat kraan (2e kraan) 4,9 ltr/min bij een temperatuur van 38/39 graden water. (ontregelt)

Aangezien ik wilde uitsluiten of het aan één van de thermostaat kranen of aan de flow lag, heb ik tijdens het douchen (test 1) ook een thermostaat kraan (test 5) aangezet en de flow afgelezen op de ketel. Deze was 8,8-9,0 liter. (blijft stabiel)

het tapwater uit de mengautomaat is 65 graden en dit komt overeen met wat er uit de kraan komt.

Nu vraag ik mij af;

- Hoe kan het dat er bij test 1) 8 ltr/min koud water door de thermostaat kraan/ slang en douchekop komt, zonder slang/douchekop er zelfs 7,7-7,9 ltr/min doorheen komt maar waarom loopt de flow zo sterk terug bij afname van 38/39 graden?

Bedankt voor jullie tips!
 

Lange Herman

  • #2
Hoe meet je het debiet van het koude water? En is dit de koudwaterleiding? Niet de warmwaterleiding bij een uitgeschakelde ketel oid?
Ik neem aan dat je dat niet afleest op de ketel. De koudwaterleiding gaat namelijk niet door de ketel.
Een thermostaat kraan knijpt de warmwatertoevoer om de gewenste temperatuur te bereiken.
Bij een hogere uitstroomtemperatuur zal er normaal gesproken minder water uit de kraan komen bij een thermostaatkraan.
 

ABCDE

  • #3
Dat ding heeft een tapdrempel van 2,5 L/min.

Als hij inderdaad 65 graden levert... en je mengt bij met "koud" water van 12 dan moet je daar 2,6 L/min koud bijmengen en dus 5,1 L/m hebben aan water van 38 graden om boven die tapdrempel te blijven.

En Itho wantrouwende... zal die 2,5 in de praktijk wel iets meer zijn.

Mee leren leven, buffervat plaatsen of...

Wat voor waterdruk heb je? Wat voor leidingen heb je tussen tappunt en ketel? Zit je inlaatcombinatie vol met zooi? Had je dit probleem vroeger niet? Kwam er toen meer uit?
 

AyDee

  • #4
Lange Herman,

Ik heb voor de koud water test de thermostaat kraan helemaal naar koud gedraaid (ketel idd op dat moment niet actief). Ik heb 1 minuut lang het koude water opgevangen en gewogen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

AyDee

  • #5
Oh het is echt de laatste itho ketel ever, dat voor zeker. Al veel issues gehad

ik denk inderdaad ook dat die tapdrempel iets hoger ligt. Wat ik wel vreemd vind is dat ik niet meer flow uit die douchekop met slang weet te persen aangezien de flow van de kraan zonder die combi wel voldoende levert.

De waterdruk moet ik ff opzoeken, kom ik op terug. De leiding vanaf de ketel naar het tappunt zijn 15 mm redelijk flexibele witte buizen en de afstand hiervan bedraagt een meter of 5 (de ketel hangt op dezelfde verdieping). vroeger was dit probleem er minder maar het is een probleem wat al jaren speelt (toen wist Ik nog niet dat mijn ketel zo heftig reageerde). Ik denk dat de flow hetzelfde is geweest Alleen begrijp ik er nu wat meer van.

hmmm, die inlaatcombinatie heb ik niet bekeken. dat is dat setje bij de aanvoer van koud water richting de ketel met een overstort toch? Ik heb daar geen kennis van, kan ik dat ding op een of andere manier controleren?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

AyDee

  • #6
Die test 2 zit mij dwars, de ketel en de thermostaat kraan leveren dus samen 7,7-7,9 ltr/min goed warm water met een stabiele ketel. Sluit ik de slang en de douchekop (waterbesparende stukken eruit gehaald) weer aan, valt de flow weg... Bij het bad (test 3 & 4) idem dito. Maar ik krijg wel 8 liter/min koud water door die slang heen, it beats me
 
Laatst bewerkt door een moderator:

AyDee

  • #7
Ik heb een andere slang gemonteerd op de douche thermostaat kraan (test 1) en ik heb de flow opnieuw bekeken. De flow zonder douchekop en mèt andere slang lag op 7-7,2 ltr/min.! De flow is met de douchekop erop gedraaid 6,3 liter gemengd water van 38 graden. Deze Flow is nog steeds te laag. De douchekop (zonder waterbesparing) geeft dus een te grote weerstand en ik zou graag een douchekop op de slang gedraaid zien met minder weerstand/grotere flow. Heeft er iemand een goed idee/merk van een dergelijke douche kop?

Diverse onnodige quotes verwijderd, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu