Donkerbruine beits over white wash beits

Robkuiper

  • #1
10 jaar geleden hebben wij onze massief grenen vloer met 5 lagen white wash beits behandeld en vervolgens gelakt.

De vloer werd al snel een beetje lichtgeel door de laklaag en je ziet er verder alles op. We willen de vloer nu een donkere kleur geven, maar nog wel de houtnerven zien.

Plan is om de laklaag eraf te schuren en vervolgens de vloer opnieuw te beitsen met een donkerbruine beits.

Mijn vraag is nu : Zal het hout de donkere beits goed opnemen en zal dit een mooie donker gebeitste vloer opleveren ? Of is er kans op vlekken door de werking van de al aanwezige white wash in het hout ?
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Alles moet er af, vernis en beits/white-wash tot op de kale ondergrond.
Daarna goed ontvetten.
Om te zien of een product egaal inwerkt kan je bij wijze van test de kaal gemaakte houtdelen even inwrijven met terpentine. Zuigt de terpentine gelijkmatig in en kleurt het egaal af dan mag je zeker zijn dat je ook een egale kleurlaag zal hebben bij het toepassen van het door jou gekozen kleurproduct.
 

Robkuiper

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Je zegt : "Alles moet eraf tot op de kale ondergrond"

Betekent dit dat ik net zover door moet schuren tot het hout zijn oorspronkelijke kleur weer heeft en niet meer verkleurd is door de white wash ?

Heb je enig idee hoeveel mm dit ongeveer zal zijn, ofwel hoever beits doordringt in massief grenen hout ? Dat er af schuren klinkt als een enorme klus.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #4
Dat is een enorme klus, tenzij je er een parketschuurmachine bij haalt :wink:

Kijk, tussen beitsen en kleuren van hout is er een hemelsbreed verschil.
Om te herkleuren over de bestaande situatie dient alles eraf. Tot idd op de kale ondergrond.
Dan een kleur (laten) maken op waterbasis, wil zeggen, kleurstof opgelost in water en het hout kleuren. Afwerken met meerdere lagen PU-vernis geeft het allermooiste en diepst gekleurd resultaat.

Een andere optie is flink terugschuren (zeker de vernis) en dan een beits op kleur plaatsen over de white-wash en dan terug vernissen. Om vergeling te voorkomen gebruik je best een watergedragen systeem.
Helaas is deze methode niet zo mooi als de eerste maar vergt een pak minder werk. De kans bestaat ook dat je donkerbruine beits over de white-wash wat grijzig gaat lijken.

Even de 2 methodes uittesten lijkt mij een goed begin.
 

Tealon

  • #5
Als je toch eventueel de gehele vloer gaat kaal schuren, kan je ook denken aan andere afwerkmethodes dan beits in combinatie met lak. Wasolie geeft een grenen vloer een zeer mooie afwerking en is in veel verschillende kleuren beschikbaar!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu