DIY hor hulp gevraagd

svenv

  • #1
Beste intelligentia,

Mijn oude apartement in de stad heeft een draaikiepraam. daarin wil ik graag een hor plaatsen, maar de arme student wil liever geen 120 euro uitgeven aan een hor op maat. er moet vast wel een klus optie zijn die wat goedkoper is.
Ik ben niet heel ervaren met klussen, maar ik heb wel veel gereedschap tot mijn beschikking via de universiteit, zoals een afkortzaag etc. Het desbetreffende kozijn is helaas van kunststof, dus boren kan niet (en mag niet van de huisbaas denk ik!)
bijgevoegd zijn foto's van 2 hoeken van het kozijn, die denk ik genoeg info bieden om te begrijpen waarmee ik te maken heb.

het is belangrijk om te beseffen dat ik op geen manier via de buitenkant kan werken, behalve met een hoogwerker natuurlijk. ik woon daar simpelweg te hoog voor.
in principe zou ik al content zijn met een hor die erin moet worden gezet op het moment dat ik mijn raam open. ook hoeft het niet per se te werken op beide raamstanden, alleen kiep of alleen draai is prima. maar, ideaal zou natuurlijk zijn dat het werkt op kiep- en draaistand, en dat het raam dicht kan met de hor er nog in.
de afmetingen zijn voor mijn vraag niet heel relevant, maar wel is het belangrijk om te beseffen dat het raam relatief groot is (186x66 aan de binnenkant kozijn). om die reden doe ik liever niet aan zo'n klittenbandstrip systeem, want zo veel oppervlakte voor zo weinig plakrand, relatief, lijkt me niet echt langdurig vol te kunnen houden. Als iemand een hamerhard klittenbandsysteem kent, is dat ook prima als oplossing, maar ik ben het niet tegengekomen.

alvast bedankt voor de reacties!

Sven

IMG20230904151445.jpg IMG20230904151453.jpg IMG20230904151510.jpg
 

eezacque

  • #2
Gaat het lukken een houten frame te maken dat je in het raam kunt klemmen of tapen?
 
  • Like
Waarderingen: svenv

svenv

  • #3
die kant dacht ik ook al op. wat is een goede manier om het in het kozijn te klemmen? ik wil het makkelijk kunnen verwijderen!
 

stefan9

  • #4
Google maar eens op horprofiel. Dit zijn aluminium profielen waarmee je relatief makkelijk zelf een hor kunt maken. Die kan dan in het kunststof kozijn geplaatst worden, waarna het raam gewoon dicht kan.
Er zit dan tussen het openslaande deel en het kozijn een profiel van 1 á 2 mm dikte, die speling moet je dus wel hebben.
Te koop in de meeste bouwmarkten.
 
  • Like
Waarderingen: svenv

svenv

  • #5
dank Stefan! zou ik dat in de bouwmarkt ook op maat kunnen laten snijden, of doen ze dat alleen met hout?
 

svenv

  • #6
oh ja, ik heb wel te maken met een neuslat op mijn raam. zou die geen problemen geven bij het sluiten? de neus steekt ongeveer 1.5-2 cm uit
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Die horprofielen zijn van aluminium en dat kun je alleen op maat zagen met een ijzerzaag(je). Is als je een beetje handig bent een klusje van helemaal niets, waarom zou je daar geld voor uitgeven om dat in een bouwmarkt te laten doen?

Ik heb hier diverse horren zelf vervaardigd uit dat horprofiel (+ bijbehorende attributen zoals hoekstukken, horrengaas, peesband etc.). Alleen heb ik hier geen naar binnen draaiende ramen, dus de horren zitten binnen en draaien zelf naar binnen. Of deze profielen ook passen tussen een naar binnen draaiend raam weet ik daarom niet.

PS. Ik denk niet dat je het raam dicht kunt doen als zo'n hor uit horprofiel ertussen zit. Daarvoor neemt het te veel ruimte in. Je zult het (volgens mij) er altijd uit moeten halen als je het raam wilt sluiten. Maar nogmaals: geen ervaring van gebruik van zón zelfgemaakt hor bij naar binnen draaiende ramen.
 
  • Like
Waarderingen: svenv

svenv

  • #8
dank Kees! ik wist niet dat het geld kost om het te laten doen, zo ervaren ben ik dus :D maar ik kan wel metaalzagen, komt goed!

iemand ervaring met het profielsysteem ivm een naar binnen werkend raam?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
svenv schreef:
ik wist niet dat het geld kost om het te laten doen
Voor hout op maat zagen betaal je vaak per zaagsnede, afhankelijk van de bouwmarkt bijv. 1 Euro/zaagsnede.
 
  • Like
Waarderingen: svenv

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Ik heb hier verschillende zelfgemaakte horren en die ramen kunnen gewoon dicht. Heb ze wel wat ruimer afgesteld.
 
  • Like
Waarderingen: svenv

svenv

  • #11
wat bedoel je met ruimer afstellen? houd je meer horrengaas over langs de onderkant voor die neuslat?
 

stefan9

  • #12
Die profielen zijn zo gemaakt dat het gaas wat verder van het raam komt, zodat er ruimte is voor zo'n neuslat.
Bij het kiezen van een profiel kun je even kijken of er voldoende ruimte is.
Mijn draai-kiep ramen hebben stelschroeven waarmee je kun instellen hoe strak het raam tegen het kozijn sluit. Die moet je wellicht iets losser instellen om de ca. 1mm dikte van het profiel op te vangen.
Horrengaas moet gewoon strak, ziet er anders niet uit.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
stefan9 schreef:
hoe strak het raam tegen het kozijn sluit
Precies dit, die afstelling moet wat ruimer zodat de hor ertussen past. Anders kun je de boom niet helemaal naar beneden halen bij sluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu