Dimmers, hotelschakeling

Status
Niet open voor verdere reacties.
We hebben voor een aantal plekken in huis dimmers aangeschaft (230V) bij een bouwmarkt. Deze gaan echter na een paar maanden allemaal kapot. Bovendien springen er regelmatig lampen. Waar kan dat aan liggen?

Er zit een nieuwe meterkast met 8 stoppen op 2 aardlekschakelaars op, en het geheel is geaard via de aarding van de benedenbuurman.

Kan je 'conflicten' krijgen door hotelschakelingen die door meerdere groepen worden voorzien van stroom?
 
Ik zou willen adviseren de installatie eens grondig te (laten) bekijken.

Wisselschakelingen die door meerdere groepen worden gevoed? Lijkt me niet echt veilig.

Installatie geaard op de aarde van de buurman? Zeer onveilig, of het moet een diepteaarding zijn in een hoogbouw.

De kwaliteit kan een rolspelen, dat gaan we hier niet beoordelen.
Twee dimmers in een wisselschakeling werkt echter niet, er mag maar één dimmer in voorkomen.
Waarom de lampen stukgaan kan ik ook niet beoordelen, wellicht dat er vreemde pieken optreden doordat je twee dimmers in een wisselschakeling hebt gebruikt.
 
De dubbele hotelschakeling waar ik het over had, wordt voor een deel gevoed vanuit een groep (2 lampen) en een deel uit een andere (1 lamp) hier zit echter maar 1 dimmer in. De andere dimmers zitten als enige schakelaar met een lamp.

Het betreft een diepteaarding in een appartement, dus leek het mij redelijk veilig met de benedenbuurman mee te liften.. Als dit echter niet kan, bijvoorbeeld omdat de capaciteit van de aardedraad te klein is moet ik een andere oplossing gaan verzinnen.

Kan iemand mij uitleggen wat redenen zouden kunnen zijn dat lampen in verschillende groepen regelmatig kapotgaan, en waar ik het moet zoeken?

Hartelijk dank! Geert
 
De enige verklaring die ik heb, is dat er iets niet goed is met de faseverdeling, waardoor er (af entoe?) een hogere spanning is dan 230 Volt.
Of ergens bij een transformatorhuis, met hetzelfde gevolg.

Een lamp is niet iets, wat zoals een elektronische schakeling van een zeer kortstondige piekspanning kapot gaat, daar moet toch wel enkele seconden minimaal een te hoge spanning op staan. Of langer...

Meten is weten, dus spanning regelmatig controleren met een digitaal meetinstrument is wel zo handig. Houd daarbij ook rekening met niet geijkt zijn van goedkope instrumenten, dus ook een keer bij een ander meten, die het probleem niet heeft!
 
Ik hoop dat ik het verkeerd begrijp, maar 2 groepen door elkaar is gewoon verboden en dat is maar goed ook want het is behoorlijk gevaarlijk.

Doe daar iets aan.
 
Spannings pieken of een slecht patij lampen.
Goedkope pruts dimmers of niet op de belasting afgestemde exemplaren.

De enige manier om achter spanningpiekjes te komen is om een logger op te hangen in de meterkast en zo alle fasen en belastingen te meten en te loggen.
Na een week of twee uitlezen en analiseren.

De piekjes zijn maar heel kort ze vallen niet op en met een multimeter pik je ze er niet uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan