Dimmer werkt niet - dimmer plaatsen

Licht!

  • #1
Hi allemaal,

Ik heb een dimmer geprobeerd aan te sluiten, maar hij werkt niet. Ik ben niet de handigste, dus kan wel wat hulp gebruiken :cool: ...

Ik wilde twee normale lichtschakelaars vervangen voor twee dimmers. De lichtschakelaars zitten boven elkaar en werken op twee verschillende lampen. Toen ik de schakelaars eraf wilde halen bleek het volgende. Op de bovenste schakelaar waren 2 bruine en 1 zwarte draad aangesloten. 1 van die bruine draden was vervolgens weer verbonden met de onderste schakelaar. Die had alleen die bruine draad en 1 zwarte draad. Er is dus maar 1 toevoerdraad (bruin) en twee lampen (zwart). Is dit zoiezo normaal???

Anyway, ik heb eerst geprobeerd mijn Peha 60-400 watt enkelpolige inbouwdimmer geprobeerd aan te sluiten op de bovenste draden. [lees alleen de bruine draad die uit de muur kwam, en de zwarte]. Dat werkte niet.

Vervolgens heb ik de bovenste schakelaar er weer in gezet [lees nu wel met twee bruine draden, 1 toevoer en 1 doorvoer naar de onderste schakelaar]. Toen heb ik geprobeerd de dimmer op de onderste schakelaar aan te sluiten, dus met de bruine van boven en de zwarte draad uit de muur. Toen deed alleen de bovenste schakelaar het weer en niet de dimmer.

Wat gaat er mis?? Doe ik iets verkeerd? Heb ik misschien een andere dimmer nodig?? dubbel/tweepolig? Of doet de dimmer het niet?

Oh ja en voor de duidelijkheid, het plaatje zegt, dat ik op de L de bruine draad moet aansluiten en op de ~met pijl de zwarte, dus dat heb ik gedaan.

Nou, een heel bericht, ik hoop dat iemand mij kan helpen!

Thanks :wink: !!
 

Piet48

  • #2
Hoeveel Watt is de lamp die er op aangesloten zit, volgens jou geg. is de dimmer van 60 -400 watt.

Gr. Piet
 

Lichtpunt

  • #3
Dimmer plaatsen aan wisselzijde waar lampendraad aanwezig is, of tweede wisselschakeling buitenwerking stellen door lampendraad door te verbinden met wisseldraad.
Aan zijde bij bruine draad is dan een van beide zwarte wisseldraden de lampendraad geworden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu