Dimmer op dimbare lamp maakt 'geluid'

Berna

  • #1
Ik heb een dimmer aangesloten op een dubbele wcd voor 2 lampen (met 2 knoppen, duodimmer). De ene lamp is van zichzelf niet dimbaar, de andere wel.

Omdat ik de ene niet dimbare lamp ook dimbaar wilde hebben, dacht ik het op te lossen door er een dimmer op te zetten, maar dat moest (dacht ik) dan voor allebei. Op zich is het plaatsen van de dimmer wel gelukt, maar nu maakt de dimbare lamp i.c.m. de dimmer 'geluid'. 'k Weet het geluid niet echt goed te omschrijven, maar ik vind het een soort 'elektriciteits geluid' :roll: Ik hoor het alleen als ik de knop draai van de dimbare lamp die ik dan vanaf de schakelaar dim. De andere gaat gewoon goed.

Wat doe ik niet goed? Weet iemand een oplossing om dit goed te krijgen? Of is het niet handig om een dimmer op een dimbare lamp te plaatsen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt dus eigenlijk 2 dimmers op 1 lamp.

De tweede dimmer gaat misschakelen door de eerste dimmer.
Oplossing is simpel, 1 dimmer gebruiken en niet 2.
 

Berna

  • #3
Zojuist heb ik de zwarte draad van de dimbare lamp niet aangesloten in de wcd, maar dan doet ie helemaal niets meer.

Hoe schakel ik 1 dimmer uit? Is dat eenvoudig te doen?
 

Simon G

  • #4
Soms is dat storende geluid aanwezig bij minder kwalitatieve dimmers. Als je geïnteresseerd bent in zeer kwalitatieve maar goedkope dimmers, ken ik wel een goede adres.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Berna schreef:
Zojuist heb ik de zwarte draad van de dimbare lamp niet aangesloten in de wcd, maar dan doet ie helemaal niets meer.

Hoe schakel ik 1 dimmer uit? Is dat eenvoudig te doen?
Maak eens een schets hoe het nu in elkaar zit of foto's en post die hier.
 

Berna

  • #6
Ik ben niet zo'n held in tekenen van een schema dus probeer ik het zo uit te leggen (heb het doosje van de dimmer inmiddels ook weggedaan waar een schema opstond).

Toen ik de wcd eruit haalde had ik 3 draden, 2 zwarte en 1 bruine. Op de duodimmer zitten 3 aansluitmogelijkheden, vlak naast elkaar. Die heb ik aangesloten v.l.n.r. 1) zwart, voor de van zichzelf niet dimbare lamp, 2) bruin (waar die voor is weet ik niet precies maar op het doosje stond dat ik die in het midden aan moest sluiten), 3) zwart, voor de lamp die van zichzelf al dimbaar is met een draaiknop.
Aan de buitenkant van de wcd zitten 2 kleine draaiknoppen naast elkaar. Ik heb hem gekocht bij de Karwei en ga er eigenlijk vanuit dat het gewoon goed moet zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Als je de zwarte draad bij de bruine instaakt zal de lamp gewoon blijven branden, of bedienbaar zijn met de vaste dimmer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu