Dimmen 12v halogeenverlichting lukt niet

Paul4

  • #1
Op mijn kast heb ik 6 halogeen kastlampjes zitten. Elk lampje heeft zijn eigen trafo ingebouwd in de behuizing. Op de trafo's staat onder andere:
Electronic transformer for lv halogen lamps, prim 220-240v wisselsp., 50/60 hz, 0,30A, cos (nul met verticaal streepje)=0,99
sec. 11,4 V wisselsp, eff. 5,8A.
Ik heb geprobeerd deze lampjes te dimmen met zo'n plof-aan-plof-uit schakelaar met afstandsbediening. Dit werkt niet. Lampjes branden alleen van heel zwak tot zwak en de transformatoren maken een ritselend geluid. In de handleiding van de dimmer staat echter wel dat deze geschikt is voor electronische tranformatoren. Ik snapte het niet en ging eens zoeken, in dit forum en op internet. Daar kom ik zoveel tegen (fase aansnij, afsnij, deel, tronic) dat ik de draad al kwijt ben. Zijn deze lampjes te dimmen en zoja waarmee dan?
 

Fiesiekus

  • #2
Dimmer voor tronic trafo's gebruiken.
 

Paul4

  • #3
Ok, dank je. Heb nu een tronic-dimmer gehaald van P.H. 433 HAB. Ik ga deze dimmer aansluiten op kabels die in een K40 plintgoot systeem liggen. Ik heb een drie-aderige aanvoer vanaf een stopcontact en een tweeaderige aansluiting richting lampjes. Op de dimmer heb ik 4 aansluitpunten, twee met een golfje met pijltje er doorheen en twee met een pijltje. Deze zijn door een dun lijntje met elkaar verbonden. Wat sluit ik waarop aan?
 

Fiesiekus

  • #4
Fase (bruin) op een pijltje, dan een zwarte schakeldraad op een "pijl met golfje", vanaf dimmer naar de trafo. Trafo verder op een blauwe (nul) zetten.
 

Paul4

  • #5
Wat een snel antwoord, en dat op zaterdag! Maar ik heb geen zwarte draad, alleen bruin en blauw aan in- en uitgang. Hoe ziet het er dan uit?
 

Fiesiekus

  • #6
Dan bruin i.p.v. zwart in onderstaand schema:



P.S. je zet de 6 trafo's wel parallel hé?
 

Paul4

  • #7
Fiesiekus, bedankt. Het spul draait al. Geen gebrom van trafo's of dimmer. Het valt me overigens wel op dat de lampjes met de dimmer op maximaal toch iets minder fel branden dan toen er nog geen dimmer tussen zat. Wat kan daar de reden voor zijn?
 

Fiesiekus

  • #8
Misschien toch een beetje fase-afsnijding bij vollast? De dimmer zelf moet nl. ook kunnen werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu