Dikte van betonplaat

Yentel1

  • #1
Ik heb een vraagje;hoe dik moet MINIMUM de betonplaat zijn om een gewoon tuinhuisje op te zetten.

mvg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
8 cm met een wapeningsnetje erin met een maaswijdte van 15 cm en 6 of 8 mm dik.
 

Yentel1

  • #3
Ok bedankt;mijn zoon sprak van 15 cm dikte ,maar ik vond dat ook al veel ;aangezien het toch niet zulk zwaar gewicht is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het gaat niet alleen maar om het gewicht, maar ook over de oppervlakte. Hoe dunner de plaat hoe groter de kans op breuk, zeker als er zonder vorstrand gewerkt wordt.

Ik heb ook een betonplaat gestort voor mijn blokhut. De vloer is ook zo'n 15 cm dik geworden.

Ten eerste is het bijna onmogelijk om bij zo'n dunne plaat de ondergrond overal exact glad te krijgen. Loopt deze ergens 1 cm op, dan is je betonplaat op die plek nog maar 7 cm dik (en dan heb je het gelijk al over een afname van 12,5%).

Ten tweede moet je rekening houden met de dekking van het betonijzer: dit moet minimaal 4 cm zijn, liefst iets meer. Hoe wil je er voor zorgen dat je betongaas precies in het midden van de 8 cm vloerdikte blijft? Hij zal overal wel wat zakken en ergens anders juist weer omhoog komen. Zeker door het lopen over het verse beton bij het storten. Hoe dikker je vloer dus wordt, hoe beter de dekking van het betonijzer overal is (bij 15 cm dikte maakt het niet zo veel uit of je betonijzer 1 of 2 cm is gezakt of omhoog is gekomen, de dekking is immers toch nog royaal).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ach, in de jaren 20/30 is al een verdiepingsvloer gemaakt van 6cm dikte. Als je het netjes uitvoerd, hoeft het niet zo dik allemaal :wink:

Ben het dus met Jan eens, 8cm is prima.

Voordeel van een net Ø8 is dat dit minder snel verbuigt als je erover loopt. En dus beter in het midden blijft liggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu