Dikte stuclaag geluidsisolerend of dubbele gipsplaat?

Sander02

 • #1
Ik woon in een jaren 30 rijtjes huis welke best gehorig zijn.(klokgeluid, kuggen, spraak) Het idee is om voorzetwanden te plaatsen. Dan kan ik gelijk stopcontacten makkelijk omlaag verplaatsen en ander leidingwerk erachter plaatsen.

Ik wil de wanden los van de muur, maar dan echt minimaal. (paar mm, of is iets meer nog bevorderlijk voor isolatie?)

Het idee is om een houten skelet met steenwol ertussen en 12mm gipsplaat er tegenaan.

Ik vroeg me af of het mogelijk is om het stucwerk extra dik aan te laten brengen voor extra demping. Werkt dat? Of geeft een dubbele gipsplaat veel meer massa en dus isolatie?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bernhard

  • #2
  Een dubbele gipsplaat is makkelijker aan te brengen.
  Je moet ook in de kruipruimte en het plafond de gaten naar de buren isoleren/dicht maken. mvgr Bernhard
   

  Sander02

  • #3
  Het stucen laat ik doen. Is het voor een specialist ook lastig een dikkere laag aan te leggen? Scheeld wel in de kosten als je dan geen dubbele laag gips moet doen. Is namelijk best een aardige ruimte.

  In kruipruimte zal ik zeker nog opzoek gaan naar gaten. Dank.
   

  Droid

  • #4
  Gipsplaat hoef je alleen de naden dicht te zetten, dat is aanzienlijk goedkoper dan een volledige laag van een cm dik zetten.

  Dubbel gips is makkelijker aan te brengen, of het goedkoper is durf ik zo niet te zeggen. het komt wel ten goede van de kwaliteit van de gipswand!
   

  Sander02

  • #5
  Het was sowieso de bedoeling dat de gipswanden gestuukt (hoe schijf je dat?)
  worden, zodat er een mooie gladde en stevige wand onstaat. Dus niet gelijk een deukje als je er tegen aanstoot. Dus daarom dacht ik, ipv van een dubbele laag gipsplaten met een laagje stuc, kan ik misschien ook 1 laag gipsplaten + een dikke laag stuc aangebracht worden. Als dat voor isolatie het zelfde effect heeft scheelt het heel wat geld voor gipsplaten.
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Een stevige stootvaste wand bereik je nooit met gips. Of je nu dubbele gipsplaten gebruikt of enkel gipsplaat en daarna dik opbrengen.

  Gips is nu eenmaal gevoelig voor stootjes/stoten. De ene gipssoort is daar wel weer wat gevoeliger voor dan de andere. Bijv. roodband is wat stootvaster dan spuitgips, is mijn ervaring.

  Als je een echte stootvaste muur wilt hebben moet een kalkcementpleister gebruikten, dus op cementbasis.

  Overigens, de kosten die je wilt besparen met de enkele laag gipsplaten doe je weer te niet met de extra kosten van de stucadoor. Die zal meer werk hebben om een extra dikke laag aan te brengen (als hij dat al wil).
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Iets meer stootvast dan gipsplaat is gipsvezelplaat. Het is ook zwaarder dus beter tegen geluid.

  Ik maak de wanden naar de buren van normaal gips+stucplaten+laagje stucwerk. Naden dichtsmeren is waarschijnlijk meer werk dan een volledige laag stuc erover. Deze afweging is anders als je het (deels) uitbesteed natuurlijk :)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu