Dikte regels voor verlaagd plafond

Oldchatterman

  • #1
Ik ga een verlaagd plafond maken in de badkamer, oppervlak is 1.8m x 3.7m. Het wordt een houten frame met groene gipsplaten.
Het plafond bestaat nu uit betonnen kanaalplaten en ik wil hem verlagen om spots in te kunnen bouwen, de spots hebben maar 30 mm verlaging nodig.

Ik heb de volgende constructie in gedachten. Eerst over de lange kant 4 balken (hoh 60cm) tegen het plafond aan bevestigen met slagpluggen. Daarna latjes van 20x50 over de breedte (hoh 30 cm). En als laatste de groene platen over de breedte.

Het volgende ben ik nog niet uit: hoe dik moeten de balken worden? Is 44x44 ok en wat moet de hoh afstand van de slagpluggen dan worden. Welke lengte slagpluggen kan ik het beste gebruiken?

Alternatieven zouden zijn:
1. 32x50 over de breedte en dan rechtstreeks gipsplaat
2. 20x50 over de lengte en 20x50 over de breedte (scheelt wat gaten boren in het beton tov alternatief 1.)

Wie kan me een goed advies geven?
 

Klatsboem

  • #2
Het balkhout op het beton hoh 60cm vastzetten, balkhout van ca. 50mm dik zit dan als een huis..., de plug moet zover in het beton zitten dat het "splits naadje" van de plug helemaal in het beton zit. Neem niet TE zware pluggen want dat is overbodig. Tengels dwars over de balken heen schroeven hoh 30cm en haaks daaroverheen je gipsplaten. Gipsplaten direct op de balkjes schroeven kan, maar is wel lastig met elektra e.d. (dit moet dan dus allemaal door je balken heen).
 

Oldchatterman

  • #3
Ok, duidelijk verhaal.

Ik heb zelf al meerdere plafonds afgewerkt door de gipsplaten parallel aan de tengels te plaatsen. Mijn indruk is dan dat ik meer ondersteuning achter de naad heb zitten en dat de kans op scheuren kleiner is.
Ik werk de gipsplaten overigen alleen op de naden en gaatjes af en breng geen stuc laag aan. Tot op heden krijg ik daar een heel mooi resultaat mee. Is er een reden om de gipsplaten toch haaks op de tengels te plaatsen?
 

StefanD

  • #4
Volgens mij is de enige reden om de platen haaks op de regels te plaatsen dat dat makkelijker is: je hoeft de regels dan namelijk niet precies uit te lijnen met de gipsplaten.
Ik zou de regels ook zeker in de lengte plaatsen: als je een keer tegen een naad aanstoot, dan zit daar tenminste hout achter en heb je niet meteen een barst.
Ik vind 50mm wel wat smal: je hebt dan maar 2,5 cm om de plaat vast te schroeven. Kan op zich wel, maar je moet dan wel heel precies werken. Zelf zou ik 18x69 nemen.
Als je maar 30mm ruimte boven de gipsplaat nodig hebt, dan zou ik ook tegen het plafond een lat van 18mm monteren. Over de hele lengte montage kit erop, om de 60cm een slagplug en het komt nooit meer los.
 

Prwztm

  • #5
Vraagje hierover;
Waarom niet de balken op 60cm onderlinge afstand tegen het plafond schroeven en vervolgens direct de gipsplaten er tegen (beide in de lengte richting) ?
Er van uit gaande dat je de gipsplaten niet hoeft te delen en dus geen naden krijgt in de dwars richting.

Groet, Willem
 

Oldchatterman

  • #6
Zo, de klus is gedaan. Ik heb balkjes van 69x32 op het plafond gemaakt, schroeven hoh 60 cm, pluggen 6 mm en schroeven 5 x 80. Dit zat zo vast dat ik geen montagekit heb gebruikt.
Daarop regels van 60x20, hoh 30 cm. Gipsplaten in het verlengde van de regels.

De reden waarom ik de gipsplaten niet rechtstreeks op de balken heb geschroeft is dat op deze manier de elektra veel makkelijker is aan te brengen. Verder moeten de regels op een afstand van 30 cm worden geplaatst om de gipsplaten goed te ondersteunen. Door met regels te werken hoef je wat minder gaatjes in het beton te boren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu