Dikte kabel bepalen

Meneer95

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb een kabel naar de garage lopen van 3x2,5mm. Die komt van de hoofdschakelaar af en gaat naar een klein kastje in de garage. Daar zit een aardlek met 4 groepen. Nu ben ik een beetje aan het verbouwen en wil ik een mooie veranda in de tuin zetten. Op 2 groepen heb ik wat verlichting en wat stopcontacten voor elektrisch gereedschap etc. Op de andere 2 groepen wil ik o.a. 1 of 2 heaters voor in de veranda maken, evt met een televisietje erbij en wat tuinverlichting. Tevens zullen er her en der wat stopcontacten komen in de veranda. Nu is mijn vraag een beetje of dit nog wel op die 2,5mm2 kabel kan wat er nu nog ligt.. Ik twijfel of het geen 4mm2 moet worden.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Hoe zwaar zijn die groepen? En hoe is dat aangesloten in de meterkast?
 

Meneer95

  • #3
De groepen zijn 16A.
In de meterkast heb ik onlangs 3 fasen gekregen, momenteel zit de garage nog op de 1e fase. Die kan straks nog naar een andere fase. Hij is gelijk afgetakt van de hoofdschakelaar van 1 fase met een 2,5mm2 kabel naar achter naar de garage.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
De huidige situatie is fout en gevaarlijk. De kabel is nu niet gezekerd tegen overbelasting of kortsluiting. Wanneer je nu overbelast dan gaat de hoofdzekering eruit.

Als de hoofdzekering nu 25A is (3x25A aansluiting is normaal) dan is een 3x2.5 kabel ook erg dun.

Op een kabel van 2.5 zet je slechts 1 groep van 16A, geen 4 groepen. Voor 4 groepen van 16A lijkt zelfs 6mm mij nog krap en zou ik al naar 10mm gaan.

Zorg er aub op zijn minst voor dat de huidige kabel niet rechtstreeks van de hoofdschakelaar komt maar eerst nog via een 16A zekering loopt.
 

Meneer95

  • #5
Ik bedoel niet 16A belast, maar 16A automaten. Ik zou evt ook nog de aardlek in de garage kunnen overslaan en hem in de meterkast van de aardlek kunnen pakken ipv de hoofdschakelaar.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Dat is nog steeds absoluut fout.
Haal hier aub een vakman bij als u hierover zelf onvoldoende kennis heeft.
 

Meneer95

  • #7
Als ik nou een 3x6mm leg. En hem aansluit op een aardlek in de meterkast. En hem dan in de schuur opdeel over 4 automaten?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ik zou meerdere 3x2.5 kabels leggen en die in de hoofd groepenkast achter een ALS plaatsen EN een zekering van 16A per kabel. De verdeler in de schuur dan opheffen. Dat is geheel volgens de norm.

Of als je dit per se niet wilt dan een 5x2.5 leggen en deze in de hoofdkast achter zowel ALS als een 3fase krachtgroep van 16A zetten. In de schuur dan opdelen in 3 groepen afgezekerd op 6A per stuk. Dit vanwege de selectiviteit. Anders gaat de zekering in de hoofdkast eruit bij overbelasting.

Het onderwerp van een onderverdeler binnen een normale huisinstallatie komt hier minimaal wekelijks terug en steeds blijkt dit niet mogelijk of niet ideaal te zijn.
 

Meneer95

  • #9
Ik zit te denken om vanuit de meterkast van het huis een extra 3x2.5 kabel naar de veranda te leggen. Achter een ALS en eigen 16a automaat..

De huidige 3x2.5 kabel sluit ik ook in huis aan op een ALS en een eigen 16a automaat.

Het kleine kastje in de garage haal ik dan weg.

De vraag is dan alleen of ik bij beide groepen weg kom met 3600watt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Dat zou inderdaad een prima oplossing zijn. Je hebt dan dus 2x16A beschikbaar in de schuur.
 

Meneer95

  • #11


Ik heb dit opzetje gemaakt. Verdeling over 2 groepen.
De vermogens heb ik deels geschat. Dat klopt wel aardig zo toch?
Als alles aan staat in het slechtste geval kan alleen de elektrische bbq niet aan. Maar die heb je nooit tegelijk met bijv een compressor aan. Tevens staat de heater dan waarschijnlijk ook niet altijd aan. Dus om daar nu een extra 3e kabel voor te leggen vind ik overbodig.
Kloppen mijn geschatte vermogens zo een beetje?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Vermogens lijken mij wel kloppend zo. En als je inderdaad niet alles tegelijk aan hebt (wat ook niet logisch zou zijn) dan moet het lukken met 2 groepen/kabels.
 

Meneer95

  • #13
Top! Ik hoor ook wel eens wat over c automaten voor buiten / garage. Is dat nodig in dit geval?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Nee die pas je enkel toe voor apparaten met een grotere aanloopstroom. Dat is voor jou niet van toepassing.

Gewoon B16 automaten gebruiken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Bij een C automaat mag je nog maar de helft van de kabellengte gebruiken TOV een B automaat.
Tevens zou je de circuitweerstand eerst moeten bepalen om te zien of je deze wel kan toepassen in je installatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu