Dikke laag stucen voor nieuwe keuken

Mark1986

  • #1
In oktober krijgen wij een nieuwe keuken en ik ben alvast de eerste voorbereidingen aan het treffen. Helaas kwam ik er gisteren achter dat de spouwmuur van de aanbouw verder de woning in komt dat de originele tussenmuur met de buren.

Hierdoor zal er waarschijnlijk een stuclaag van ca. 3cm op de wand moeten om de dikte gelijk te krijgen. We hebben dus direct maar de keuken een week naar achteren gezet. Een week was geen probleem, de andere optie zou pas tegen het einde van het jaar zijn.

Onze planning ziet er als volgt uit:

maandag/dinsdag 8/9 oktober stucen
donderdag/vrijdag 25/26 oktober keuken plaatsen

Volgens de stucadoor zou dit op tijd droog zijn, met de ramen open en verwarming hoog. Zelf had ik het idee om een bouwdroger te plaatsen om er zeker van te zijn dat het met het plaatsen van de keuken droog is.



Het verschil in dikte op bovenstaande foto is 3cm.

Wellicht nog handig om te vermelden:
De wand boven het werkblad gaan we sauzen, dus geen tegelwerk o.i.d.

Wat zijn jullie ervaringen hiermee en zou dit inderdaad haalbaar zijn?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Goed ventileren is beter dan een bouwdroger.

Komen er bovenkastjes?
Bij de onderkastjes kan je de plint weglaten. Dan is er geen bezwaar als de muur nog niet helemaal droog is.

Alternatief is eerst een gipsplaat of wedi-board monteren en dan stucen.
 

Mark1986

  • #3
Bedankt voor de reactie! Er komen op de muur waar het om gaat deels bovenkastjes, ca 1 strekkende meter. Wediboard of gipsplaat heb ik inderdaad al aan gedacht, maar wordt daarmee de kans op scheuren niet groter? Met name in de hoek met de andere wand die niet dik gestuct hoeft te worden. Het idee is namelijk om de muur alleen de sauzen. Als blijkt dat scheuren niet te voorkomen is zullen we alsnog gaan(laten) tegelen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De dikte van het stucwerk heeft zo goed ik weet weinig met risico op scheuren te maken. Meer hoe goed alle naden en overgangen voorzien van gaas.

Stucmiddelen hebben wel (uiteraard) een minimum en maximum laagdikte.
 

Mark1986

  • #5
Nogmaals bedankt:) als ik voor de gipsplaat ga, is het dan verstandig om'badkamer'platen te nemen omdat er geen tegels opkomen? En kan ik die gewoon bevestigen met schroeven en wellicht dotten constructiekit o.i.d.?

Edit:
Zou ik ook 2 gipsplaten over elkaar heen kunnen plaatsen zodat ik al nagenoeg de juiste dikte heb bereikt?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
In de meeste keukens wordt niet zoveel met water gespeeld, dus normale gipsplaten zijn voldoende. Je kan meteen op de platen tegelen, dus twee lagen over elkaar is prima. Schroeven in rachelwerk of lijmen. Denk aan voorstrijken.
 

Mark1986

  • #7
Het is uiteindelijk 1 gipsplaat geworden die vast zit met gipsplaatlijm. Er is vandaag gestuct en het ziet er prima uit :lol:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
:prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu