Digitale schakelklok vervangen voor wifi schakelaar

Joeri7021

  • #1
Beste forumleden,
Voor mijn irrigatiesysteem is er een digitale schakelklok die op ingestelde tijden de pomp aan en uit laat gaan. Zie foto's voor de schakelklok. Maar nu wil ik als ik achter ben in het land, via mijn telefoon ook de pomp aan kunnen zetten. Nu had ik bedacht om deze schakelklok te vervangen voor een wifi schakelaar van het merk sonoff (zie foto's). Ik heb al een klein beetje ervaring met de schakelaars van sonoff waardoor ik weet dat je daar ook in- en uitschakeltijden in kunt instellen via je telefoon. Maar nu wil ik graag weten of het wel mogelijk is om de digitale schakelklok te vervangen voor een wifi schakelaar en zoja hoe ik dat dan moet doen.
Alvast bedankt.
Mvg, Joeri
 

DSR9500

  • #2
In principe kan het..
je kast ziet er wel uitgebreid uit.

sonoff heeft wel 1 nadeel; soms is er geen verbinding met de sonoff-server. dan stagneert de boel. dus ook een geprogrammeerde timer.

maar op afstand kunnen bedienen dmv app, geeft wel mooi aan of schakelen op dat moment lukt.
 

Joeri7021

  • #3
Zou je mij dan kunnen zeggen welke draden ik moet gebruiken?
Boven op de digitale schakelaar zit een bruine draad en onder zitten twee bruinen en een blauwe.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De schakelklok heeft 4 draden. 2 voor de voeding van het klokje zelf (fase en nul, ik gok rechtsboven en rechtsonder) en een potentiaalvrij schakelcontact (ik gok de 2 contacten links onder).

De Sonoff schakelaar heeft geen potentiaalvrij contact, maar maakt een verbinding tussen de fase uit de voeding en een schakelcontact.

Zonder te weten hoe de hele schakeling in dat besturingskastje in elkaar zit kan niemand zeggen of je dit zomaar aan kunt sluiten. Misschien gaat de "input" op het potentiaalvrije contact nog wel eerst door andere modules heen, dan kun je het niet zomaar samen knopen met de voeding.
 

Joeri7021

  • #5
Oké, ik weet dat een van de draden die linksonder zitten naar het kastje gaat die rechts van de digitale schakelaar zit maar voor de rest weet ik niet hoe de kast in elkaar zit. Is er misschien nog een andere manier om de pomp met mijn telefoon te bedienen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
En waar gaat de andere draad links onder naar toe?

Als je wil begrijpen hoe alles in elkaar zit zou je het eens uit moeten tekenen in een schemaatje, welk contact van welk component waar aan verbonden is.

Als je zo'n Sonoff achtige schakelaar kunt vinden met potentiaalvrij contact kun je het sowieso 1 op 1 uitwisselen (geen idee of dat bestaat). Of er nog een relais tussen zetten wat je door de Sonoff schakekaar laat bedienen, maar dat is misschien niet nodig. Beetje zonde om extra componenten te plaatsen alleen omdat je niet snapt hoe de boel nu werkt. ;)
 

Joeri7021

  • #7
Kan ik ook niet gewoon instellen dat de digitale tijdklok altijd aan staat en dat ik de voeding naar de digitale schakelaar onderbreek met een sonoff?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Je zou 1 van die draden links onder kunnen onderbreken met de Sonoff. Maar zonder te weten wat alles precies doet, durf ik niet te zeggen of daar dan wel continue spanning op staat. Die module naast de schakelklok lijkt me ook iets van een tijdrelais.

Wellicht wordt die voeding dus ook wel onderbroken. Dan heeft de Sonoff geen spanning meer en is deze niet bedienbaar vanuit de app.
 

Joeri7021

  • #9
Ja als ik mijn multimeter pak en dan een snoertje op rechtsboven en een op rechtsonder doe(de voeding) geeft hij 230v aan. Maar als ik allebij de snoertjes op de bruine draden linksonder doe geeft hij ook 230v aan, terwijl de schakelaar niet aan staat.(of hoort dit?) En kan je met zo’n sonoffkastje dan ook alleen 1 draad aansluiten? Moet je niet persee alletwee de draden erdoor laten gaan?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Dat is een ander model als jouw schakelaar.

Maar als je die Sonoff schakelaar krijgt omgebouwd tot potentiaalvrij contact, dan kun je hem 1 op 1 verwisselen met het tijdklokje. Als alternatief kun je een relais (met 230VAC spoel) samen met de Sonoff schakekaar plaatsen, dan heb je hetzelfde resultaat.

Maar nogmaals: Mogelijk is dit alles niet eens nodig, misschien is één van die draden links onder wel gewoon vaste voeding, net als de draad rechts boven. Dan kun je 1 draad gewoon afdoppen en de boel zonder wijzigingen aansluiten. Maar om dat te bepalen zul je dus wat meer begrip van de opbouw van dat kastje moeten hebben.

Je kunt niet toevallig ergens een schema van dit kastje vinden?
 

Joeri7021

  • #12
Volgensmij heb ik nog wel een paar tekeningen van de kast liggen maar die kan ik pas zaterdag sturen dus zaterdag stuur ik ze door.
 

Joeri7021

  • #13
XanderH schreef:
Dat is een ander model als jouw schakelaar.

Maar nogmaals: Mogelijk is dit alles niet eens nodig, misschien is één van die draden links onder wel gewoon vaste voeding, net als de draad rechts boven. Dan kun je 1 draad gewoon afdoppen en de boel zonder wijzigingen aansluiten. Maar om dat te bepalen zul je dus wat meer begrip van de opbouw van dat kastje moeten hebben.
Als ik een multimeter op beide bruine draden linksonder zette, gaf hij 230v aan, dus dit betekent toch dat een van de twee vaste voeding is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Blauw en 1 van de bruinen rechts zul 230 aangeven dat is de voeding.
De bruine welke 0v aangeeft is de schakel uitgang.

Bruin en blauw. Welke 230 geven op de Sonos en de overgebleven Sonos draad op de bruine die 0v gaf.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
@The Headhunter: En dan heeft hij nóg een bruine draad. Er zitten er 4 op dat klokje...

Met een beetje mazzel 2x een vaste fase. Maar met een beetje pech loopt de "ingang" van het schakelcontact eerst nog door een ander relais of door dat tijdrelais?
 

Joeri7021

  • #16

Rechts boven (blauw) en rechtsonder (bruin) zijn de voeding, maar dan blijven er nog twee bruinen draden linksonder over.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
En...

Op het contact zit een fase en een schakeldraad.
Je neemt deze samen met de nul van de klok en je hebt de juiste draden voor dat wifi ding.
De voeding fase van de klok gebruik je niet.
 

Joeri7021

  • #18
Oké, maar welke draden moet ik dan als input gebruiken en welke als output
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
@The Headhunter: Hoe weet je zo zeker dat die "fase" een vaste fase is, en niet op meerdere plekken door andere relais onderbroken kan worden? Ik kan me zo voorstellen dat er meer voorwaarden zijn voor het irrigatiesysteem dan alleen de tijd (een vochtsensor in de bodem, een vlotter in het voorraadvat, een noodstopcircuit).

Dan onderbreek je mogelijk de voeding naar de Sonoff module waardoor deze niet meer draadloos bereikbaar is. Geen idee of dat wel wenselijk is.
 

Joeri7021

  • #20
Zover ik weet klopt het wel dat er op een van de draden links onder continu spanning staat. Dus als ik het goed begrijp moet ik dus de blauwe draad en de bruine draad linksonder waar continu spanning op staat als de input van de sonoff gebruiken en de bruine draad linksonder waar geen spanning opstaat als enige aansluiten op de output van de sonoff. Of moet er ook een tweede draad aan de output aangesloten zitten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu