Digitale inbouw schakelklok

Chaos

  • #1
Hallo Allemaal, ik heb het volgende probleem :
Ik heb een tijd geleden een schakelklok gekregen van iemand deze wil ik gebruiken voor mijn tuinverlichting in en uit te schakelen.

De klok lijkt op de Lacron MLU 2000-2



Diegene die ik heb is een ouder model, maar de aansluitingen zijn hetzelfde.
Mijn vraag is nu, wat sluit ik waarop aan? ik vermoed dat je bij de beide kanalen op de buitenste aansluitingen fase en 0 moet aansluiten en de schakeldraad in het midden, maar waar zijn de 2 aansluitingen voor waar het klokje bijstaat?

alvast bedankt
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee, geen nul op de schakelcontacten aansluiten! 1 & 2 is de voeding van de klok (fase en nul). Op contact 4 zet je de fase en op 3 of 5 (wisselcontacten) de zwarte schakeldraad naar de verlichting. Eventueel ook aarde aansluiten als daar een contact voor aanwezig is.
 

Chaos

  • #3
Ok hartstikke bedankt voor je antwoord, ik zat er erg naast begrijp ik. even nog een aanvullende vraag, als aansluiting 3 en 5 wisselcontacten zijn (dus of een fase op 3 of op 5) waar is dit voor?
 

Millew

  • #4
Dat schuine streepje aan de 4 en 7 is het symbool voor een schakelaar. Je kan dus de spanning (fase), aangesloten op 4 wisselen van 3 naar 5.
Bijvoorbeeld lamp 1 aan en lamp 2 uit of lamp 2 aan en lamp 1 uit.
 

Chaos

  • #5
Ok bedankt, hier kan ik wat mee. Dus je kunt in principe 4 schakelingen maken (dit omdat er 2 kanaals op de schakelaar staat)
 

Lichtpunt

  • #6
Contacten 4 en 7 kun je allebei gebruiken, het zijn in feite 2 schakelaars met allebei een open en een gesloten contact.
In principe verbind je dan 4 en 7 door met de fase van je klok.
Op contacten 5 en op 8 kun je verlichting mee inschakelen.
Op contacten 3 en op 6 kun je verlichting aansluiten waarvan je wilt dat ze uitschakelen op het moment dat de verlichting op de andere pool, inschakelt.
Je kunt dan denken aan bijv. waakverlichting in een winkel voor de nacht en winkelverlichting voor de dag. enz.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu