Diepte van planken beschoeiing?

Pepijn71

  • #1
Ik heb me net aangemeld om op een bericht uit 2009 te reageren maar dat ging niet.
Ik wil graag een beschoeiing maken aan de slootkant van mijn tuin die maar 20cm hoger komt te liggen. De planken kunnen mijn inziens dus horizontaal.
Hoe diep moet de eerste plank onderwater geplaatst worden en hoe moet ik hem vast maken aan de palen(onderwater?).
Persoonlijk neig ik ernaar om de planken pas boven water vast te schroeven en de eerste planken dus los naar beneden te drukken en dan aan de tuinkant voldoende aandrukken met zand.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Om uitspoeling tegen te gaan moet de grondkerende wand tot in de bodem van de sloot steken. Daarnaast moet de verankering ook in orde zijn.

Als je geen trekstangen toepast, zou ik de planken verticaal plaatsen en minimaal 2x de diepte van de sloot aanhouden. Daarnaast nog aan de bovenzijde de planken koppelen met een stevige balk.
 

Pepijn71

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Ik kwam op het net ook houten damwandschotten tegen van hardhout met worteldoek aan één kant. De sloot is vlak naast mijn tuin maar 40cm diep dus ik dacht als ik nu aan de tuinkant een geul graaf en daar een schot van 80cm breed in plaats die nog 20cm boven het water komt moet dat genoeg zijn, zeker als ik palen om de 40cm plaats en extra diep. Die ankers lijken weer zo'n extra gedoe. Ik ben er nog niet helemaal uit en heb gelukkig ook niet veel haast, er moeten nog een hoop andere dingen gedaan in ons nieuwe huis.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu