Dichtmaken leidingdoorvoergaten in muren

Barend

  • #1
Ik weet niet of ik hiermee op het juiste forum zit, maar hoop dat iemand een antwoord weet.

Op een aantal plekken in mijn huis zitten uitsparingen in de muren (veelal rechthoekig) waar leidingen doorheen lopen van de ene naar de andere kamer. Ik vraag mij nu af hoe ik die gaten het beste kan dichtmaken/opvullen. Om de meeste leidingen zit namelijk nog best wat ruimte (tot enkele centimeters).

Het gaat om de volgende soorten leidingen:
- Rookgasavoer (aluminium) en luchttoevoer CV-ketel
- CV-leidingen (unipipe)
- Waterleidingen (unipipe)
- Elektraleidingen

Ik dacht zelf eerst aan purschuim, maar dat werd me afgeraden (misschien vanwege de hittebestendigheid tot 90 graden?). Met name de rookgasafvoer kan behoorlijk heet worden. Misschien steenwol, gips, ...? Iemand een idee?
 

Pepjo

  • #2
CV- en waterleidingen moeten wat ruimte blijven houden vanwege het uitzetten bij verwarming. Er bestaan afdekplaatjes voor, die je om de buis klikt om het gat te verbergen.

Electriciteit kan je gewoon dichtstucen.

De af en aanvoer van de CV kan je denk ik het best met gipsplaat wegwerken, op metaal geschroefd. Dit is volgens mij een aardig hittebestendige constructie.
 

Chathanky

  • #3
Purschuim kan de temperatuur van de cv wel verdragen.
Mocht je hier toch aan twijfelen kun je ook cv buisisolatie gebruiken, de eindafwerking kun je waarschijnlijk zelf wel bedenken.

Voor de afvoer van de cv is het bepalend of je een dubbelwandige afvoer hebt, zo ja is het geen probleem om dit met pur te doen. Er zijn hier ook speciale afdichtingen te koop die goed afsluiten.
Je kunt de komende dagen met het koude weer de proef op de som nemen als de ketel vol draait of het werkelijk zo heet wordt.

Overgens zet unipipe nauwelijks uit bij temperatuursverschillen.
 

Barend

  • #4
Ik heb de rookgasafvoerpijp al gevoeld toen de ketel flink aan het werk was, en die was echt te heet om aan te raken. Ik denk ook dat het enkelwandig aluminium is.

Voor de unipipe lijkt buisisolatie mij dan een goede oplossing. De gaten die er dan nog eromheen zitten vul ik dan op met purschuim of steenwol.

Bedankt!
 

H@ns

  • #5
Chathanky schreef:
Overgens zet unipipe nauwelijks uit bij temperatuursverschillen.
Toch waag ik dat te betwijfelen.
Ik heb onlangs een geheel nieuw aangelegde installatie gezien bij iemand, alles met unipipe, buizen in het zicht. Radiatoren met thermostaatknoppen en zonder kamerthermostaat.

Als je de radiator vol open zet dan buigt zo'n buis toch al snel drie cm naar onder tussen de radiatoren.
Mij verbaaste dat nogal omdat ik ook altijd gehoord heb dat unipipe niet veel uit zou zetten.
 

Chathanky

  • #6
Is dit niet vanwegen het gewicht (beugel afstand) en het week worden van de warmte?
Unipipe wordt een stuk slapper bij warmte.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu