Diameter schoorsteen houtkachel

Remco-

  • #1
Ik ben bezig met een verbouwing van de woonkamer, en wil graag een houtkachel plaatsen (geen hoofdverwarming).

De kamer heeft een inhoud van 110m3, ongeveer 6KW is voldoende. Het aanwezige rookkanaal is gemetseld met een bus, de diameter is 150 à 160 rond. Oorspronkelijk zijn er kolen op gestookt.

Vanwege het feit dat de kachel een HR houtkachel is, en omdat het kanaal ruim 50 jaar oud is en niet in geweldige staat meer vind ik een dubbelwandige flexbuis een voorwaarde. Maar meer dan 130mm krijg ik er waarschijnlijk niet doorheen.

Nu is het probleem dat je met dit vermogen al snel uitkomt op een rookafvoer van 150mm aan de kachel (of hele kleine kachels, die ik niet mooi en praktisch vind). Nu weet ik dat dat vaak is berekend op een beperkte schoorsteenlengte. Mijn schoorsteen is 9 meter lang, en loopt recht omhoog zonder bochten. Zou ik met 125mm of 130mm toch af kunnen? Eventueel met trekbevorderende kap? De kachel krijgt een achteraansluiting op de schoorsteen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als het geen hoofdverwarming is kunt u beter kiezen voor een kachel met minder vermogen, een kachel die afgeknepen wordt brandt veel slechter, vooral voor de buurt goed te ruiken.
U kunt dan ook toe met een afvoer die kleiner is, ik zou e.e.a. eens laten uitrekenen door een kachelboer.
 

Remco-

  • #3
Bedankt voor uw reactie. Ik heb geen hoofdverwarming verkeerd omschreven. De kachel is bedoeld voor incidenteel gebruik als hoofdverwarming. Bij het kachel stoken gaat de cv uit.

6kw is dan wel nodig gezien de inhoud van de ruimte. De kachel knijpen of smoren is niet de bedoeling, dat stinkt inderdaad.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Wat voor een kachel?
 

Remco-

  • #5
Excuses voor de late reactie, de melding van nieuw bericht was in mijn spambox terecht gekomen.

Het gaat om de Fireplace Vlieland. De leverancier heeft inmiddels gereageerd dat reduceren mogelijk is in dit geval.

Ik heb inmiddels ook een mooie kachel gevonden die geschikt is voor 130mm, dus ik denk dat dat sowieso de beste keuze is?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
In principe zou je met een kleinere maat kunnen volstaan,maar aangezien de deur vrij groot is zou dat invloed kunnen hebben met bv bijvullen.dan heb je de kans als je flexibele kanaal smerig is dat je te weinig diameter,overhoud met kans op rook in de kamer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu