Diameter leidingen bronpomp

Inhico

  • #1
Hallo

Ik ben zo vrij om hier advies te vragen over het volgende.
Voor beregening in de (moes)tuin heb ik een put (diepte 15m, diameter 125 mm). Daarin komt op ca 10-12m diepte een bronpomp (max druk 9bar, debiet 5000m3/h). Boven de put komt een drukregelaar die ervoor zorgt dat de pomp alleen draait als er watervraag is.

Ik wil HDPE Tyleen buis gebruiken tussen pomp en regelaar. De aansluiting op de pomp is 1,25” binnendraad, drukregelaar 1” buitendraad. Dan lijkt me 32mm slang/buis voldoende, of heeft het zin een grotere diameter te nemen?

Welke diameter buis zou ik het beste kunnen gebruiken na de drukregelaar? Dus naar de tappunten. Die zitten tot ruim 50m ver weg. Gebruik ik dan zoveel mogelijk ook die 32mm, of is dat overkill, of juist te weinig?

Alvast dank

Peter
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dat je een brede put hebt met bronpomp is al een mooi startpunt. Geen geklooi met aanzuigen etc.

Ik werk voor beregening doorgaans met druk pvc en zou hier vanaf de pomp met 40 mm beginnen. 32 is best krap voor 5 m3 per uur.

Ook de leiding naar de sproeiers zou ik 40 mm maken. Belangrijke vraag is nog wel wat voor een sproeiers zet je erop. Hoeveel verbuiken die? En hoeveel sproeiers wil je tegelijk aan hebben?

Van die kleine pop up sproeiers kun je er gerust een stel tegelijk laten draaien en volstaat 32 mm ook al ruimschoots. Maar bijv. de grotere sectorsproeiers verbruiken al veel meer water.
 
  • Like
Waarderingen: Inhico

Inhico

  • #3
Zo, dat is snel. Dank U!
Is druk-pvc beter dan hdpe-tyleen?
40mm kan natuurlijk ook en de koppelstukken die ik nodig heb zijn voor deze maat iets makkelijker te vinden. Maar ik dacht dat die diameter niet zinvol zou zijn gezien de aansluitingen bij de pomp en de drukregelaar.
Ik doe het liever in één keer goed en liever iets te goed dan net niet goed genoeg.

Precieze aantal weet ik niet. Afgelopen 3 jaar zou ik wel minstens 3 of 4 niet al te grote sectorsproeiers en enkele druppelslangen tegelijk willen laten werken. Dit jaar is dat allemaal nog niet echt nodig geweest
Ik kan zo snel niet vinden wat de capaciteit is van die sectorsproeiers.
Maar als ik dan toch de capaciteit heb in put en pomp, dan wil ik die ook optimaal kunnen benutten. En in het achterhoofd heb ik het idee dat ik misschien ooit ook nog wel een grotere pomp wil gebruiken (ik geloof dat ik tot een max van ca 12m3 zou kunnen komen met deze put).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Druk pvc is wat degelijker in mijn optiek. Maar tyleen kan ook hoor.

Die korte versmallingen bij de pomp en regelaar hebben weinig invloed. Het wordt pas een probleem als je lange stukken in kleine diameter hebt.

In jouw geval zou ik dan zeker alles met 40 mm maken. Dan kun je wel het een en ander tegelijk laten draaien.

Upgrade naar 12 m3 per uur ga je niet redden met 40 dan moet je echt weer een paar stappen dikker. Al is überhaupt de vraag of je ooit zoveel water nodig hebt én of de put het wel kan leveren.
 
  • Like
Waarderingen: Inhico

Inhico

  • #5
Nogmaals dank! Dan ga ik voor minimaal 40.
Ik zal nog eens nadenken over nog dikker. Wordt allemaal wel wat duurder en ik heb allerlei verloopjes nodig bij de aftappunten. Maar ik graaf maar één keer alle sleuven.

Die 12 m3 (tot 14m3 als ik me goed herinner) is ongeveer het maximale wat volgens een inschatting van de put-boorder mogelijk zou zijn op basis van diameter put en lengte filter (+ de achterkant van een bierviltje). En enigzins betaalbare pompen houden op bij zo'n 10-11m3.
Zou ik dan naar 50mm moeten of nog dikker?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
De opbrengst van de put blijft altijd ook deels een gok. Je weet van tevoren nooit zeker hoeveel water een put gaat geven. Als je begint te pompen moet het omliggende grondwater ook snel genoeg weer naar de put stromen.

Voor 12 m3 kun je met 50 mm al aardig veel doen. Met 40 ook maar dan moet je niet meerdere sproeiers op dezelfde leiding willen aftakken.

Maar goed, je kijkt nu de verkeerde kant op. Je moet uitgaan van hoeveel water je nodig hebt om het perceel te beregenen. Niet hoeveel water je omhoog kunt pompen. Als jij genoeg hebt aan 5 m3 en je dimensioneert de boel op iets ruimer bijv. 8 m3 dan is het helemaal prima.
 
  • Like
Waarderingen: Inhico

Inhico

  • #7
Ok. Dank voor de adviezen. Ik bedenk me dat de kans niet groot is dat ik die 10m3/uur of meer nodig heb via één leiding. Het is de bedoeling dat ik direct na de drukregelaar in 3 richtingen vertak. Één van die takken zal naar verwachting nooit veel vragen. De andere twee zullen wel wat meer lusten, maar niet vaak de volle mep (mischien soms wel bij 5m3/uur).

En natuurlijk moet ik inderdaad eerst kijken naar de behoefte, maar de afgelopen 3 jaren bleek ik dat toch niet goed te hebben ingeschat... Bovendien als de mogelijkheid er is ontstaat er vanzelf nieuwe vraag: zo hebben we 2 weilanden waar we tot nog toe niet over piekerden om die te beregenen. Zal ook in de toekomst niet snel gebeuren, maar zou nu wel kunnen. Had ik dat vorig jaar gehad, had ik het gras misschien kunnen redden. Nu moest ik opnieuw inzaaien en heb ik dit jaar hooi dat ik niet kan gebruiken.
En aangezien ik de leidingen toch nog moet aanleggen heb ik de mogelijkheid om te overdimensioneren. Ik zal ook nog eens goed naar de kosten kijken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Als je gemiddeld genomen met 5 m3 per uur gaat beregenen dan is 40 mm prima. Ik heb al meerdere beregeningsinstallaties op die manier gemaakt.

Wil je het weiland geheel met vaste sproeiers gaan beregenen? Ik zou er wellicht voor kiezen een flinke leiding richting het weiland te leggen en dan aan de rand een kraan plaatsen. Daarop kan je dan met een slang en een sproeier op statief (of meerdere sproeiers of zelfs een kleine haspel) mobiel beregenen op het weiland.
 
  • Like
Waarderingen: Inhico

Inhico

  • #9
Geen vaste sproeiers voor het weiland; ik verwacht het zelden te besproeien, alleen in noodgevallen, zoals vorig jaar (en daarvoor 10 jaar niet nodig gehad). En dan heb ik overigens wel in een keer veel nodig... Op het moment dat duidelijk is dat het een noodgeval wordt is het al krap en is er elders ook al het een en ander nodig.
Maar het idee is inderdaad een leiding naar de rand van het weiland en vandaar met slangen naar sproeier(s) op statief.
Overigens is het weiland waar het over gaat niet echt een weiland, maar vooral hooiland.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Dat moet goedkomen dan :prima:
 

Inhico

  • #11
Denk het ook. Dank voor je advies!
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu