Diameter hemelwaterafvoer

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Wie kan mij vertellen welke diameter pijp ik moet gebruiken voor de hemelwaterafvoer van mij kas (12 m² dak) en blokhut (16 m² dak)?

Beide afvoeren komen onder de grond samen. Hoe dik moet de afvoer vanaf dit punt zijn?
 

152jurgen

  • #2
Hallo,

ik zou hier zeggen:

dakgoot 80 mm

regenpijp 50 mm

na samenkomst (en ervoor ook al, lijkt me gewoon makkelijker) 90 mm

Dit zou goed moeten gaan, maar eigenlijk moet je kijken waar je woont om de regenval te bepalen (piekmomenten), daaruit de diameters van van dakgoot en regenpijp afleiden en voor de ondergrondse afvoerpijpen moet je ook de hellingshoek hebben (ik moet nog wel ergens die tabel hebben liggen).
Maar volgens mij zit je hier met bovenstaande gegevens wel safe, het gaat hier ook enkel maar over een kas en een blokhut, dus mocht het ooit een keer net niet voldoende zijn, dan is dat ook geen probleem.

Groeten
 
  • Like
Waarderingen: Vandiek

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De kas en blokhut staan een meter boven een singel (tuin loopt laatste meters af naar het water). Afschot kan ik dus goed aanbrengen in de pijp. De gemeente stelt geen beperking aan het "lozen" van regenwater in de singel. Als het regent valt dit zelfde water immers ook in de singel.

Kun je makkelijk van 50mm naar 90 mm gaan?

En zoals je al zegt: mocht het 1 x per jaar overstromen, dan is dat ook geen ramp, want het is maar een kas en een blokhut.
 

152jurgen

  • #4
Hallo,

blijkbaar nog nooit een waterafvoer gedaan... geen paniek

je komt met je afvoerbuis (50 mm) naar beneden, dan ga je in een adaptor stuk (grijs in mijn vb) die de overgang 50 --> 90 doet, ik zou het in een bocht van 90° plaatsen die dan vertrekt ondergronds (onder de grond niet met grijs pvc doen, dit is niet stevig genoeg)



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Afvoerbuizen voor hemelwater beginnen bij 60 mm. Het lijkt mij geen gezicht die staande buis van 50 mm PVC te maken. Zelf zou ik 70 mm plaatsen. 50 kan wel.
 

152jurgen

  • #6
Inderdaad groter mag ook steeds, en om het wat estetisch te maken zou ik ook wat groter nemen (en geen grijze PVC buis), maar misschien is dit niet aan de orde in dit geval, ifv waar je kas en blokhut staan en waar de afvoer ervan is.
Principe blijft wel geldig

Groetjes en succes ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu