Dewalt D27015 kantelzaag maakt kortsluiting bij inschakelen

Grashopper

 • #1
Zomaar ineens is mijn DeWalt combinatiezaag D27105 kapot gegaan. Bij het indrukken van de schakelaar (maakt niet uit welke aan/uit je kiest) hoor je de machine een fractie van een seconde de motor en dan springt de automaat uit (te hoge stroom, geen aardlekfout). Heb de beide wikkelingen met de multimeter doorgemeten. Weerstand van beiden is gelijk. Het probleem moet zicht bij de motor bevinden aangezien beide aan/uit schakelaars hetzelfde probleem hebben. Machine heeft niet in de regen gestaan o.i.d. Wat zou ik nog kunnen testen? Of heeft iemand mogelijk de oplossing zo voorhanden?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Condensatortje bij de schakelaar kapot ?
  Haal die er eens tussenuit en start dan de machine.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Weinig verstand hiervan, maar zit te denken aan dit topic. Je kan het een keer proberen met een verlengsnoer ertussen.
   

  Grashopper

  • #4
  Jan schreef:
  Condensatortje bij de schakelaar kapot ?
  Haal die er eens tussenuit en start dan de machine.
  Welke condensator bedoel je? Bij de motorelektronica zitten er twee grote. Zitten er bij de aan/uit schakelaar ook nog condensatoren?
   

  Grashopper

  • #5
  IJkenhout schreef:
  Weinig verstand hiervan, maar zit te denken aan dit topic. Je kan het een keer proberen met een verlengsnoer ertussen.
  Erg interessant topic. Ik heb de machine op een niet gebruikte groep (laad ik normaliter de auto op via 220V). Dus overbelasting door andere apparaten kan niet aan de orde zijn. Wel heb ik de machine rechtstreeks ingeplugd en mogelijk de voorgaande dagen via een kabelhaspel. Mogelijk dat dit het verschil maakt.Ik ga hem zo snel mogelijk even monteren en dit eens proberen.
   

  Grashopper

  • #6
  Heb zojuist de machine weer gemonteerd. Met verlengsnoer blijft hetzelfde probleem. De handgreep voor de afkortfunctie heb ik ook open gehad. Hier zit een klein printje in met een paar condensatortjes, weerstandjes en diodes. Heb ze goed bekeken allemaal en geen schade te ontdekken. Ook geen brandlucht. Iemand nog ideeën?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Haal de condensator bij de schakelaar er tussenuit, dat is het kleine blokje dat aangesloten zit op de schakelaar en probeer het dan nog eens.
  Het vermogen van de machine is niet groot genoeg om de automaat eruit te laten klappen.
   

  Grashopper

  • #8
  Welke schakelaar bedoel je Jan? De vaste schakelaar voor de zaagtafel of die op de handgreep voor de afkortfunctie.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Ik zou het zo niet weten waar de condensator zit, het is maar een klein ding, ik zou beginnen bij de hoofdschakelaar.
   

  Grashopper

  • #10
  Heb nu de hoofdschakelaar losgehaald. Er zit een schakelaar met ingebouwd relais in volgens mij. Daarnaast iets wat mogelijk een condensator is? Zou ik die door kunnen verbinden, en zo ja hoe?
  Er is overigens niets verbrand te zien of ruiken


   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Het blokje op de foto is niet meer te krijgen, dat is waarschijnlijk een draadweerstand om de machine zacht te laten starten, misschien kan die er wel tussenuit, gewoon proberen de machine direct aan te sluiten zonder schakelaar.
  Verwijder eerst het zaagblad voor u hier aan begint.

  Neem even contact op met een dealer, die zou meer moeten weten, ik krijg dat soort machines vrijwel nooit aangeboden en kan er daardoor weinig meer over zeggen.
   

  Grashopper

  • #12
  Heb uiteindelijk alle bedrading losgetrokken en stuk voor stuk weer terug geplaatst. Bleek uiteindelijk dat de frequentieregelaar kapot was. Deze was niet los te krijgen dus een complete nieuwe motor gekocht. Omdat de oude motor niet meer verkrijgbaar is krijg je de motor van het nieuwe type inclusief nieuwe aan/uit schakelaar zodat je hem elektrisch om kunt bouwen naar het nieuwe type. Machine loopt weer goed en is ook veel sterker dan eerst. Een 5 bij 7 kun je nu snel op breedte zagen, met de oude motor liep hij snel vast en moest je de machine resetten. Bedankt allemaal voor het meedenken.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #13
  Mooi dat de machine het weer doet.
  Komt niet zo vaak voor dat een frequentieregelaar kapot gaat.
   

  Jelleve

  • #14
  Even dit oude topic van onder het stof halen.
  Ik zit namelijk met een gelijkaardig probleem met mijn D27107 type 4,eveneens een combinatie zaag.
  Ik kocht deze 2dehands met de melding dat de tafelzaag het niet meer deed, ik dacht easy fix maar blijkt iets moeizamer te gaan dan verwacht.
  Dus de relais-schakelaar van tafelzaag bleek effectief kapot te zijn, deze ondertussen vervangen.
  Probleem nu is dat de switch om de afkort stand te gebruiken perfect werkt maar wanneer ik de relais-schakelaar (deze die de tafelzaag bediend) gebruik springt de automaat uit.
  Echter wanneer ik de bedrading bij het relais volledig anders om schakel werkt de motor wel, maar functioneert de afkort switch niet meer.
  Dus kortsluiting kan ik uitsluiten volgens mij.
  Wie helpt hier even meedenken?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu